Saldırı talimatından ayrıntılar: AKP'li barolar, AKP'li tabip odaları geliyor...

AKP'nin meslek odalarına yönelik kapsamlı saldırı hazırlığının ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor.

Saldırı talimatından ayrıntılar: AKP'li barolar, AKP'li tabip odaları geliyor...

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın barolar ve mimar/mühendis odaları başta olmak üzere meslek odalarına yönelik hamle talimatının yeni detayları ortaya çıktı.

Buna göre Erdoğan, partisinin son iki MYK toplantısında da grup başkanvekillerinden konunun hemen çalışılıp ramazan sonrası Meclis gündemine getirilmesini istedi. AKP’li bazı grup başkanvekilleri ile MYK üyeleri, önceki gün telekonferans sistemiyle gerçekleşen MYK toplantısının hemen ardından dün Meclis’te bir araya gelerek çalışmalarına başladı.

Meslek odalarına girişten üyelikte kalışa, üyelikten ayrılmadan ve tasfiye süreçlerine kadar “sil baştan” düzenleme yapma hazırlığında olduğu belirtilen AKP’nin önceliğinin seçime girme uygulamasını değiştirmek olacağı öğrenildi.

Milliyet‘te yer alan habere göre, AKP kurmayları, çalışılacak en önemli başlığın, mevcut durumda yasada yer almasa da defacto olarak uygulanan blok listeyle seçime girme uygulamasına son verecek bir değişiklik planlaması olduğunu kaydetti. Bu kapsamda baro yönetimi seçimlerinin usulü, “nispi temsil” olarak yasada yer alacak. Böylece çoğunluk dışındaki gruplar da “kuvvetleri oranında” yönetime ve kurullara üye gönderebilecek.

YANDAŞ BARO HAZIRLIĞI

AKP’nin çalışmasındaki bir diğer önemli başlığın ise büyükşehirlerde “alternatif baro” düzenlemesi olacağı kaydedildi. Bu kapsamda da yasaya örneğin İstanbul’da, “Asgari 5 bin avukat üyeliği sağlandığında 2. baro kurulur” gibi bir ifade eklenebileceği belirtildi. Böylece avukatlar için tıpkı sendikalarda olduğu bir başka baroya kayıt olma seçeneği de yaratılmış olacak. Barolara zorunlu üyeliğin kaldırılması, delege sayılarının düşürülmesi gibi başlıklar da çalışma kapsamında olacak.

TTB VE TMMOB DA SIRADA

Barolarla ilgili çalışmanın Türk Tabipleri Birliği’ni (TTB) kapsamayacağı iddia edilmişti. Ancak habere göre Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) gibi meslek kuruluşlarıyla birlikte TTB’nin de ilgili gerçekleştirilecek yasa çalışmalarıyla yapısı değiştirilmek istenecek.