Şair Gülsüm Cengiz’e Azerbaycan’dan şiir ödülü

Şair Gülsüm Cengiz, Azerbaycan'da düzenlenen “Nurengiz Gün Uluslararası Şiir Ödülü”ne değer görüldü.

Şair Gülsüm Cengiz’e Azerbaycan’dan şiir ödülü

Azerbaycan’ın önemli şairelerinden Nurengiz Gün adına ilki bu yıl düzenlenen “Nurengiz Gün Uluslararası Şiir Ödülü” onun doğum günü olan 21 Eylül’de açıklandı. Ödül Türkiye’den Gülsüm Cengiz, İtalya’dan Laura Caravaglia, Özbekistan’dan Xasiyat Rüstem, Moldova’dan Nikolay Spetaru ve Montenegro’dan Bojidar Prorocic’e verildi. Kazanan şairlerin şiirleri Şair Salim Babullaoğlu tarafından Azericeye çevrilerek Nurengiz Gün Uluslararası Şiir Ödülü 2020 Antolojisi adıyla yayınlandı.

Azerbaycan Yazarlar Birliği Edebi İlişkiler ve Çeviri Merkezi, Hasan Bey Zardabı Miras Merkezi ve Nurengiz Gün ailesi tarafından düzenlenen Nurengiz Gün Uluslararası Şiir Ödülü; Bakü Kitap Merkezi, Kültür Kanalı, Edebiyyat Gazeti, 525 Gazeti, ‘Ulduz’ dergisi, ‘Artkaspi. az’ web sitesi. vb. kurumlar tarafından da desteklendi.

Ödülün Organizasyon Komitesi Başkanı Şair Salim Babullaoğlu, ödüle ilişkin şunları söyledi:

“20 yüzyılın ikinci yarısının Azerbaycan edebiyatının en güçlü ve eşsiz şiir seslerinden biri olan, olağanüstü şair, yazar ve yayıncı Nurengiz Gün ‘ün ardından düzenlenen Uluslararası Şiir Ödülü sahipleri ünlü şairimizin doğum günü olan 21 Eylül 2020’de açıklandı. Her ödülün önde gelen ilk ilkeleri, bazen yönetmelikleri vardır. Ve bu ilkeler ne kadar farklı olursa olsun, her zaman ortak noktaları vardır. Bu durumda şairler ciddi, yüksek estetik ve etik nitelikleri olan metin yazarları olmalıydı. Buna göre; şairlerin seçilme ölçütünü “Şiirsel başarı ve edebi sürece, edebiyat hayatına katkı” olarak belirledik.

Bu yılın kazananlarının şiirleri Azericeye çevrildi. ‘Nurengiz Gün Uluslararası Şiir Ödülü 2020’ kazanan 5 şairin metinlerini içeren zarif bir antoloji yayınlandı. Antoloji her şairin yaşam öyküsünü ve 7 şiirini içermektedir. Şairler şiirlerini söyledi ve performanslarının videolarını ve ödülün izlenimlerini organize komitesine gönderdiler.

Aynı zamanda ‘Nurengiz Gün Uluslararası Şiir Ödülü’ diplomaları, özel ödülleri ve yayınları da kendilerine gönderildi. Salgın nedeniyle ödül töreni ertelenmiş olsa da Ekim ayında düzenlenecek olan şiir akşamında kazanan şairlerin videoları gösterilecek ve hazırlanan antoloji basına ve katılımcılara sunulacak. Azerbaycan edebiyat çevresi, basın ve televizyonlar ödüle yoğun ilgi gösterdiler ve ödül haberi geniş bir biçimde yayınlandı ve yayınlanmaya devam ediyor.”

Gülsüm Cengiz’e verilen ‘Nurengiz Gün Uluslararası Şiir Ödülü’ plaketi:

Gülsüm Cengiz aldığı ödüle ilişkin şöyle konuştu:

“Azerbaycan’ın önemli şairesi Nurengiz Gün’ün adını taşıyan bu ödülü ilk alanlardan biri olmaktan büyük bir onur ve sevinç duydum. Bu, benim Azerbaycan’dan gelen 2. ödülüm. İlki, 2010 yılında aldığım, 12. yüzyılda yaşamış olan ve Azerbaycan şiirinde ilk şair kadın olarak kabul edilen Mahsati Gencevi adınadır . Azerbaycan şiirinde kadının sesi, çok eski dönemlerden beri duyulmaktadır ve bu doğrultuda bir gelenek oluşmuştur. Çağdaş Azerbaycan Edebiyatı’nda kendine özgü bir şiir dili oluşturan şair kadın sayısı hiç de az değildir. 20. yüzyılın ikinci yarısına ait Azerbaycan edebiyatının en güçlü ve kendine özgü şairlerinden Nurengiz Gün bunlardan biridir.

Nurengiz Gün’ün şiir serüveninde, dilimizin usta şairi Nâzım Hikmet’in çok önemli bir yeri vardır. Şiire çıktığı ilk yıllardan başlayarak, içerikte ve biçimde Nâzım Hikmet’in çizgisini benimsemiş; insana, yaşama, topluma dair şiirler yazmıştır. Nâzım Hikmet’e olan hayranlığını dizelerine de yansıtmıştır. Şiirlerini okurken ve çevirirken bir kez daha ayrımsadım ki dillerimiz de kardeş dizelerimiz de. Benim şiirlerimde yer verdiğim benzer tema ve dizelerle karşılaştım onun şiirlerinde de. Şaşırmadım. Çünkü kadınların, şairlerin, insanım diyen insanın dili, düşüncesi ortaktır.

İnceliklerin, paylaşımların, sevgi ve saygının azaldığı; insanların salgın nedeniyle acılar çektiği günümüzde; şiiri duyumsayıp duyumsatan insanların varlığı bir umuttur. Bu ödülle, bu umudu bir kez daha duyumsadım. Beni bu ödüle değer bulan ‘Nurengiz Gün Uluslararası Şiir Ödülü’nü düzenleme kuruluna teşekkür ediyorum. Özbekistan, Moldova, İtalya ve Montenegro’dan ödüle değer bulunan diğer şairleri de kutluyorum.

Bu ödülü barış için; çocukların kadınların acılarının son bulması, anaların gözyaşlarının dinmesi, dünyamızdaki insanların sağlık esenlik içinde yaşaması dileğiyle alıyorum.”