Sağlıkçılar neden ayrıldı: Madem size kambur olmuşuz...

Vali Bektaş'ın sağlıkçılara yönelik tepki çeken sözlerine ilişkin Manifesto'ya konuşan Zonguldak Tabip Odası Başkanı, “Bizim aleyhimizde konuşabilmesi için bizimle 1 gün vizite yapması yeterli. Başka bir şey istemeyiz” dedi.

Sağlıkçılar neden ayrıldı: Madem size kambur olmuşuz...

HABER MERKEZİ

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş’ın geçtiğimiz günlerde sağlık çalışanlarını yaptığı açıklamada “kendilerini koruyamadılar, bize yük oldular” diye hedef alması büyük tepki çekmişti. Türkiye’de son resmi rakamlara göre 2140 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan koronavirüs salgınına karşı mücadelede en önde yer alan sağlık emekçileri ailelerini ve çevrelerindekileri enfekte etmemek için evlerinde kalamazken sarfedilen bu sözlerden sonra Vali Bektaş “özür” açıklaması yaptı. Ancak Bektaş, bu açıklamasında da “korunmama” suçlamasına devam etmekten çekinmedi.

Valinin açıklamasının ertesi günü ise, ildeki polisevinde kalan Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Atatürk Devlet Hastanesi’nde görev yapan sağlık emekçilerinin buradan ayrılma kararı aldığı haberi dikkat çekti.

Virüsle mücadelede canları pahasına görev yaparken hedef tahtasına oturtulan emekçilere yaşatılan bu durum ve ayrılık kararına ilişkin Türk Tabipleri Birliği Zonguldak Şube Başkanı Dr. Şenol Yavuz’la konuştuk.

Öncelikle kentin salgından büyükşehir olmayan diğer illere göre daha fazla etkilenmiş olmasının nedenlerini sorduğumuz Yavuz, ildeki yaşlı nüfusu ve KOAH hastasının çok olması ile yüksek orandaki hava kirliğinin devam etmesininin birinci faktör olduğuna dikkat çekti.

Bunun yanı sıra şehrin yapısının da sosyal izolasyonun sağlanmasına engel oluşturduğunu belirten Yavuz, “Şehirde Gazipaşa ve Cumhuriyet caddesi var. Bu iki caddedeki yoğunluk nedeniyle kilitlenme oluşuyor. Pandeminin kaynağına baktığımızda da şehir merkezinde ilçelere göre vakaların daha yoğunlukta olduğunu görüyoruz.” dedi.

Afganistan’dan kente gelen göçmenlerin de bir risk faktörü olduğununun altını çizen Yavuz, bu göçmenlerin de muhtemelen büyük bir pandemi kaynağı oluşturmuş olabileceğini söyledi.

“BİZİMLE 1 GÜN VİZİTE YAPSIN”

Yavuz, Vali Bektaş’ın sağlıkçıları hedef alan sözlerine ilişkin ise, kentteki sağlık kuruluşlarında görev yaparken enfekte olan sağlık emekçilerinin Türkiye’nin ortalamasının en çok yüzde 2-3 üzerinde olduğunun söylenebileceğini belirtti. Vali Bektaş’ın yanlış yönlendirildiğini düşündüklerini belirten Yavuz, “Bizim aleyhimizde konuşabilmesi için bizimle 1 gün vizite yapması yeterli. Başka bir şey istemeyiz.” diye konuştu.

“HEKİM ARKADAŞLARIMIZIN TEPKİSİDİR”

Sağlık emekçilerinin polisevinden ayrılık kararıyla ilgili ise şu ifadeleri kullandı:

“Onu anlamanız gerekiyor. Orduevlerindekiler, öğretmenevlerindekiler, TTK misafirhanesindekiler çıkmıyor polisevindekiler çıkıyor. Vali Beyin o konuşmasını da oradan aldığı bilgilere dayanarak yaptığı anlaşılıyor. Birileri Vali Bey’e yanlış bilgiler vermiş. Hekim arkadaşlarının bir tepkisidir bu. Normal bir tepki, yapmamız gereken buydu bizim. ‘Madem size kambur olmuşuz. Gidelim buradan.’ Arkadaşların reaksiyonuydu bu.”

Öte yandan Vali Bektaş’ın dün akşam saatlerinde İl Sağlık Müdürü, ildeki hastanelerin başhekimleri ve Zonguldak Tabip Odası Başkanı ile bir araya geldiğini ve bir kez daha “özür” dilediği öğrenildi. Ancak Vali Bektaş’ın toplantıda sözlerinin yanlış anlaşıldığını söylerken yine o beyanlarını savunurcasına “kötü bir amacının olmadığını, eksiklikleri nasıl gidebiliriz şeklinde düşündüğünü” söylediği belirtildi.