Sağlık emekçileri: Mevcut durum Bakan Koca'nın söylediği gibi değil

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, koronavirüs salgınında mevcut durumun Sağlık Bakanı Koca'nın anlattığı gibi olmadığını belirtti.

Sağlık emekçileri: Mevcut durum Bakan Koca'nın söylediği gibi değil

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ‘Covid-19 Salgınına İlişkin İki Aylık Değerlendirme Raporu’nu kamuoyuyla paylaşırken, raporda “Durum bakanın söylediği gibi değil. Sekizinci haftada kontrol edilmiş bir salgın söz konusu değil. Beşinci dönemde dahi 22 bin 924 yeni vaka sayısı bunun kanıtı olarak tüm çıplaklığı ile karşımızda duruyor” ifadeleri dikkati çekti.

SES’in raporunda, Türkiye’nin toplam 150 bini geçen vaka sayısı ile dünya genelinde salgından en çok etkilenen dokuzuncu ülke konumunda olduğuna vurgu yapılarak “Covid-19 pandemisi ile birlikte en çok duyduğumuz söylem ‘önümüzdeki iki hafta kritik’ söylemi idi. Nedense şimdi duymaz olduk. Böyle beş tane on dört günlük dönem geçti, yani on hafta geçti” denildi.

Pandeminin gidişatının Türkiye için oldukça belirsiz olduğuna vurgu yapılan raporda “Sağlık Bakanlığı’nın önlem alma konusunda ciddi yetersizlikleri ve umursamazlığı önemli bir durum olarak karşımızda duruyor. İşçi sınıfı salgının pik yaptığı dönemde çalıştırıldı. Toplu ulaşım, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini almayan işyerleri, marketler ve sokaklarda bulunma zorunluluğu ile fiziksel mesafeye uyumun güçlüğü, uygun maske kullanımı ve el dezenfektanı olanaklarının olmaması enfekte olma olasılığını ve salgını büyütüp yayma potansiyeli de taşıyor. Hasta olduğunu bile bilmeyen yüzbinler, riskli gruplara da hastalığı yayma potansiyelinin yüksek olduğu da bilinmektedir” ifadeleri yer aldı.

Raporda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün 28 Nisan tarihli raporuna göre dünya genelinde 35 binden fazla enfekte sağlık emekçisi olduğu da hatırlatılarak şunlar kaydedildi:

“Ülkemizde Covid-19 vakalarının çoğunluğunun büyük şehirlerde ve işçilerin yoğun yaşadığı semtlerde olduğunu Bakanlık paylaşımlarında görüyoruz. İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli, Sakarya, Zonguldak gibi nüfusun ve işçi sınıfının yoğun olduğu kentlerde salgının boyutunun yüksek olduğu paylaşılıyor. Sağlık Bakanlığı’nın nadir paylaşımlarında vaka sayısının yetişkin grupta, ölüm sayısının yaşlı grupta daha çok olduğu bildiriliyor.