Sağlık çalışanları arasında ek ödeme adaletsizliği Meclis’e taşındı: Eşitsizliğe ve ayrımcılığa yol açtı!

Pandemi döneminde sağlık çalışanları için ödenmekte olan ek ödemeler zaten adaletsiz bir ücretlendirme mekanizması olan performans sistemi baz alınarak yapıldığı için büyük eşitsizliğe ve ayrımcılığa yol açmıştı. CHP'nin Hekim milletvekili Murat Emir konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle önerge verdi.

Sağlık çalışanları arasında ek ödeme adaletsizliği Meclis’e taşındı: Eşitsizliğe ve ayrımcılığa yol açtı!

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, adaletsiz dağıtımı sebebiyle sık sık eleştiri konusu olan pandemi sürecinde sağlık çalışanlarına yapılan ek ödemelerdeki ek ödemeleri Meclis gündemine taşıdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle önerge veren Emir, sağlık çalışanlarına üç ay süreyle verileceği ifade edilen ek ödemelerin zaten adaletsiz bir ücretlendirme mekanizması olan performans sistemi baz alınarak yapıldığı için büyük eşitsizliğe ve ayrımcılığa yol açtığını belirtti.

ÖDEMELERDE DENGESİZLİK

Taşeron olarak çalışırken işçisi statüsüne geçirilenlerin ise yasa kapsamında olmadıkları için bu ödemeden hiç yararlanamadığına dikkat çeken Emir, “Bu süreçte yoğun emek harcayan hemşireler, görüntüleme teknisyenleri ve laborantlar ise düşük meblağlarda ek ödeme alabilmiştir” dedi.

Salgınla mücadele eden hekim ve sağlık çalışanlarına 3 ay süreyle tavandan ek ödeme yapılması ile ilgili düzenlemenin 24 Mart’ta hayata geçirildiğine dikkat çeken Emir, önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Sağlık Bakan Fahrettin Koca, üç ay süreyle performansa göre döner sermayeden yapılacak ek ödemenin tavandan olacağını açıklamıştır. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise, bu kapsamda, üniversite hastanelerine 1,2 milyar TL, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelere 4,5 milyar TL olmak üzere toplam 5,7 miyar TL ek kaynak sağladıklarını ifade etmiştir. Mayıs ayında ilk ödemeler gerçekleşmiştir. Taahhüt edilen rakama göre ilk ödemelerin Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler için 1,5 milyar TL, üniversite hastaneleri için 400 milyon TL olmak üzere toplam 1,9 milyar TL olması gerekmektedir.”

“Döner sermayeden, performansa göre ek ödemeler için Hazine’den Sağlık Bakanlığı’na ve üniversite hastanelerine ne kadar para aktarılmıştır?” diye soran CHP’li Emir, ilk ödemeler için hastanelere ne kadar kaynak aktarıldığını ve bu kapsamda personele toplam ne kadar ödeme yapıldığını sordu.

Hekim milletvekili Murat Emir, ayrıca şu soruları yöneltti:

  • Sağlık personelinin tümüne tavandan ek ödeme yapan herhangi bir sağlık kuruluşu var mıdır? Varsa hangileridir?
  • Hem üniversite hem de Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde önceki aylarla karşılaştırıldığında döner sermaye ek ödeme miktarlarında önemli ölçüde azalma olduğu iddia edilmektedir. 2020 yılında, ay bazında, sağlık personeline, toplam ne kadar döner sermaye ödemesi yapılmıştır?