Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi: Vaka yok ama olacaktır

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, "Türkiye’de henüz tespit edilmiş koronavirüs vakası yok ama olacaktır, tıpkı İran, İtalya, Güney Kore'deki gibi" dedi.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi: Vaka yok ama olacaktır

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve ölümlere neden olan koronavirüse (Covid-19) ilişkin konuştu.

Virüsün ilk ortaya çıktığı Çin’de salgının azaldığını, başka bölgelerde ise arttığını söyleyen Prof. Azap, “Türkiye’de henüz tespit edilmiş bir vaka yok ama olacaktır, tıpkı İran, İtalya, Güney Kore’deki gibi” dedi. Azap, “Önümüzdeki birkaç ay içinde dünyanın pek çok ülkesinde yayılacağını öngörüyoruz” dedi.

Hastalığın ilk çıktığı zamanki kadar korkmadıklarını söyleyen Prof. Azap, “Çünkü ölüm oranlarının yüksek olmadığı ortaya çıktı. Hafif vakalarda tanı almaya başlayınca ölüm oranı düştü; binde 2. Yani bildiğimiz mevsimsel gribin on katı kadar” dedi.

DW Türkçe‘de yer alan habere göre, mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Azap, “Şimdilik maskeye ve paniğe gerek yok. Panik gerektiği zaman biz zaten söyleyeceğiz” diyerek virüsten korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

  • Eller sık sık yıkanmalı veya dezenfektan kullanılmalı.
  • Maske sadece solunum şikâyeti olanlar tarafından kullanılmalı. Boğaz ağrısı, öksürüğü, hapşırığı olanlar, kalabalık ortamlara girerken başkalarına bulaştırmamak için maskeyle gezmeli.
  • Sosyal medyadaki bilgi kirliliğine kulak asılmamalı.
  • Uyarılar ve önlemler konusunda paralel hareket eden Sağlık Bakanlığı’nın bilimsel danışma kurulu, TTB ve uzmanlık derneklerinin uyarıları takip edilmeli.
  • Dünyada bazı ülkelerde vaka sayısı artıyor, mümkünse bu ülkelere seyahat edilmemeli. Örneğin şu an İran’dan geliş kapalı ama gidiş açık. Mecbur kalınmadıkça İran’a gidilmemeli. Yine Güney Kore, Çin, Güneydoğu Asya’ya da gidilmemeli ve mecbur olunmadığı sürece gemi seyahati yapılmamalı.