Sabah yazarının işsizliğe 'çözüm'ü: Çalışanları gereğinden fazla koruyan yasalar esnetilsin

İşçi ve emekçilerin en büyük hak kayıplarına uğradığı AKP döneminde işsizlik rakamları da rekorlar kırarken, AKP'nin "düşünce" kuruluşu SETA'nın Ekonomi Araştırmaları Direktörü Nurullah Gür'den patronların çok hoşuna gidecek öneriler geldi.

Sabah yazarının işsizliğe 'çözüm'ü: Çalışanları gereğinden fazla koruyan yasalar esnetilsin

Resmi işsizlik rakamlarının genelde yüzde 14’leri, gençlikte ise yüzde 25’leri bulduğu Türkiye’de iktidarın yayın organları çözümü patronları rahatlatacak adımlarda buldu.

AKP’nin “düşünce” kuruluşu SETA’nın Ekonomi Araştırmaları Direktörü Nurullah Gür, bugün (12 Ocak 2020) Sabah gazetesinde kalemealdığı “İstihdamı paylaşmak” başlıklı yazısında işsizliği azaltmak için bölgesel asgari ücret, kısmi süreli iş modeli ve ek istihdam için “gereksiz” dediği maliyet kalemlerinin düşürülmesini önerdi.

Bu uygulamaların “yararının” görülmesi için pilot bölgelerde hayata geçirilebileceğini söyleyen yandaş yazar,  geçişte oluşabilecek maliyet artışlarının kamu tarafından karşılanmasını isterken “Bazı durumlarda çalışanları gereğinden fazla koruyan yasal düzenlemeler esnetilerek de şirketlerin yeni istihdam modeline pozitif yaklaşmaları sağlanabilir.” ifadelerini de kullandı.

Gür’ün yazısından ilgili bölümler şöyle:

“Türkiye’de işsizliği kalıcı şekilde azaltmak için kanuni çalışma sürelerin düşürmek, asgari ücretleri saatlik ve bölgesel bazda belirlemek, ek istihdam yaratmanın önündeki gereksiz maliyet kalemlerini aşağıya çekmek ve kısmı süreli işlerin yaygınlık kazanmasına yönelik esnek düzenlemeleri hayata geçirmek gerekiyor.

***

Bu istihdam uygulamalarının hem çalışanlar hem de işverenlerin lehine olacağını göstermek için şirket ve bölge bazında pilot uygulamalar gerçekleştirilebilir. Geçiş aşamasında şirketler üzerinde oluşabilecek ilave maliyet artışının bir kısmı kamu tarafından finanse edilebilir. Bazı durumlarda çalışanları gereğinden fazla koruyan yasal düzenlemeler esnetilerek de şirketlerin yeni istihdam modeline pozitif yaklaşmaları sağlanabilir.”