Rusya'dan 'İdlib görüşmeleri'ne dair yeni açıklama

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan İdlib açıklaması

Rusya'dan 'İdlib görüşmeleri'ne dair yeni açıklama

Rusya, Türkiye ile Suriye’de gerilimi azaltma konusunda anlaşma sağlandığını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ankara’da yapılan heyetler arası görüşmede Türkiye ve Rusya’nın sahada tansiyonu düşürmek konusunda anlaştığı belirtildi.

“4 Mayıs 2017 ve 17 Eylül 2018 tarihli mutabakatların tamamen uygulanmasının sağlanması yoluyla İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki durumu istikrara kavuşturmaya yönelik somut adımlarla ilgili istişareler devam etti” diyen Bakanlık ayrıca, her iki tarafın da BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü kabul edilen gruplarla mücadeleye devam ederek sahadaki gerilimi azaltmaya, gerilimi azaltma bölgesi içi ve dışındaki sivilleri korumaya ve tüm ihtiyaç sahiplerine derhal yardım sunmaya bağlılıklarını teyit ettiklerinin altını çizdi.

Öte yandan Rusya, Erdoğan ile Putin’in 5 veya 6 Mart tarihleri arasında görüşme gerçekleştirebileceğini duyurdu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’de artan gerginliği görüşmek üzere bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Rusya’dan yapılan açıklamada, iki devlet başkanının 5 ya da 6 Mart tarihlerinde görüşme gerçekleştirebileceği bilgisi verildi.

Kremlin’den yapılan açıklamada da iki liderin görüşme ayarlama konusunda mutabık olduğu belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise yaptığı açıklamada “Rusya Türkiye ile İdlib’de koordinasyonu sürdürmeye hazır” ifadelerini kullandı.