Rusya'dan "Ayasofya'da ibadet" açıklaması

"Tartışmanın körüklenmesi, ilişkilerimizi zorlaştırmakla kalmayacak, İslam ve Ortodoksluktan uzak güçlerin çıkarlarına da hizmet edecek."

Rusya'dan

Duma vekili Sergey Gavrilov, AKP’nin gündeme getirdiği Ayasofya’da ibadet tartışmasına ilişkin; Ayasofya’nın statüsüyle ilgili durumun ve tartışmanın körüklenmesinin İslam ve Ortodoksluktan uzak güçlerin çıkarlarına hizmet edeceği değerlendirmesini paylaştı.

Ayasofya’nın statüsünün değiştirilmesiyle ilgili tartışmalara dahil olan Duma Sivil Toplumu Geliştirme, Toplumsal ve Dini Derneklerin Sorunları Komitesi Başkanı Gavrilov, öncelikle Türkiye’nin egemenliğinin mutlak olduğunu belirterek; Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin tüm alanlarda gelişmekte olduğunu belirtti.

Ayasofya’nın Rus turistler ve inananlar tarafından büyük ilgi gördüğünü ve Türkiye’nin bu anıtın statüsünü değiştirmemeyi kabul edeceğini umduklarını dile getiren Gavrilov, “Burayı tüm inananlar ziyaret etmeli. Türkiye Ermeni Patriği’nin önerdiği gibi, burada farklı dinlere mensup kişiler için ibadet etme imkanı sağlanabilir” diye konuştu.

“Modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Ayasofya’yla ilgili kararının dünyada çok değerli bulunduğunu ve bu karara saygı gösterildiğini” söyleyen Gavrilov, şu ifadeleri paylaştı:

“Ayasofya’nın müze olarak kalması yönünde alınacak karar, geleneksel mezhepler, halklar ve kültürler arası ilişkilerin güçlenmesine hizmet edecek. Tartışmanın körüklenmesi, ilişkilerimizi zorlaştırmakla kalmayacak, İslam ve Ortodoksluktan uzak güçlerin çıkarlarına da hizmet edecek.”

Sputnik‘in aktardığına göre, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi tartışmalarına ilişkin TBMM’ye hitaben yazılmış bir bildiri kabul edilmişti.

Söz konusu yazıda “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin milletvekilleri olan meslektaşlarımızdan, mevcut durumu her yanıyla analiz etmelerini rica ediyoruz. Onlara, Ayasofya’nın statüsüyle ilintili bir karar alırken bilge bir biçimde davranmaları çağrısını yapıyoruz” ifadelerine yer verilmişti.