Rusya'da Covid-19 vaka sayısı neden hızla artışa geçti?

Rusya'da uzmanlar ülkede vaka sayısının Mayıs ayı sonunda zirve yapacağı öngörüsünde.

Rusya'da Covid-19 vaka sayısı neden hızla artışa geçti?

Rusya’da koronavirüs bulaştığı tespit edilen hasta sayısı 220 bini aştı. Ancak uzmanlar bunun ülkedeki gerçek vaka sayısını yansıtmadığına dikkat çekiyor.

İzvestiya gazetesine konuşan uzmanların beklentisi Rusya’nın zirveyi Mayıs sonunda göreceği yönünde.

Son günlerde açıklanan yüksek vaka sayısı kimi kesimlerde endişe uyandırsa da mevcut veriler, ülkede hastalığı geçirenlerin nüfusa oranının yüzde 0,14 olduğunu gösteriyor, yani 10 bin kişide 14. Bu oran, her 10 bin kişide 32 ile 37 kişinin hasta olduğu ABD, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin gerisinde. Ek olarak, Rusya’da koronavirüs kaynaklı ölüm oranı yüzde 1 civarında seyrediyor. Örneğin İtalya’da bu oran yüzde 13,8.

Turkrus.com’un aktardığına göre, gazete bu oranın diğer ülkelerden daha düşük olmasını, Rusya’nın yaygın test politikası ile ilişkilendiriyor. Gazeteye göre, Rusya test edilen insan sayısının nüfusa oranı konusunda ABD’nin bile önünde. Buna göre, hastalığı hafif geçiren çok sayıda kişi de bu testler sayesinde istatistiklere girdi.

Hastalığın günlük artış oranı 10 Mayıs itibarıyla yüzde 5,5 olarak hesaplandı. Bu, salgının başlangıcından bu yana kaydedilen en düşük artış oranı. Bulaşma oranı da 0,02’lik düşüşle 1,04’e kadar gerilemiş durumda.

Son bir haftada kaydedilen yüksek vaka sayısı ise üç olasılıkla izah ediliyor. Buna göre, ilk sebep test sayısının artması. İkinci olasılık, 15 Nisan günü Moskova’da metrolarda yaşanan elektronik izin izdihamı. Üçüncü olarak da istatistik toplama konusunda yetkililerin artık daha verimli çalıştığı düşünülüyor.