Rusya İngiltere’nin dostane olmayan bu kararına yanıt verme hakkını elinde bulunduruyor"

Rusya’nın Londra Büyükelçiliği’nden, İngiltere'nin Sergey Magnitskiy'in ölümünde parmağı olduğu iddia edilen 25 Rusya vatandaşını yaptırım listesine almasıyla ilgili yapılan açıklamada, “Rusya İngiltere’nin dostane olmayan bu kararına yanıt verme hakkını elinde bulunduruyor” ifadeleri kullanıldı.

Rusya İngiltere’nin dostane olmayan bu kararına yanıt verme hakkını elinde bulunduruyor

İngiltere’nin Sergey Magnitskiy’in ölümünde parmağı olduğu iddia edilen 25 Rusya vatandaşını yaptırım listesine almasıyla ilgili Rusya’nın Londra Büyükelçiliği’nden bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “Rusya İngiltere’nin dostane olmayan bu kararına yanıt verme hakkını elinde bulunduruyor” ifadeleri kullanıldı.

Kararın İngiltere’nin egemen ülkelere yaptırım baskısı uygulama politikasının bir parçası olduğu belirtilen açıklamada, Magnitskiy’nin ölümüyle ilgili mevcut tüm soruların yanıtlarının uzun zaman önce verildiği kaydedildi.

“Mevcut kararın kamuoyunda etki yaratmak amacıyla tasarlanmış olduğu açık. İngiltere’nin uzman çevreleri dahi yaptırımların belirtilen amaçlara ulaşmak bakımından etkisiz olduğu ve muhatap ülke ile ikili ilişkilere zarar verdiği görüşüne giderek daha fazla yöneliyor” denilen açıklamada, açıklanan yeni yaptırımların Rusya-İngiltere ilişkilerine olumlu yansımayacağı ifade edildi.

Açıklamada, şu ifadelere de yer verildi: “Rusya Federasyonu Başsavcılığı, Soruşturma Komitesi’nin üst yönetim temsilcilerinin ve hakimlerin de listeye dahil edilmesi özellikle şaşırtıcı. Rusya’da soruşturma, savcılık ve mahkeme, yürütmeden bağımsız olarak ve sadece hukuk doğrultusunda hareket ediyor. Görevlerini yaparken, yabancı ülkeler tarafından siyasi nedenlerle getirilen farazi yaptırımları göz önünde bulundurmaları mümkün değil.”