"Rusya ile ilişkiler taktiksel, Türkiye NATO'nun sadık bir üyesi"

"Türkiye NATO’nun sadık bir üyesi ve öyle olmaya da devam edecek ama Rusya da bizim komşumuz. Dostlarınızı, müttefiklerinizi seçebilirsiniz ama komşularınızı seçemezsiniz. Komşularınızla iyi ilişkilere sahip olmalısınız"

Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerinin “stratejik değil taktiksel ilişkiler” olduğunu söyleyen eski Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, NATO’nun sadık bir üyesi olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Fikri Işık, eski NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı emekli Oramiral James Stavridis’le birlikte Washington’daki Türk Miras Vakfı (Turkish Heritage Organization-THO) adlı kuruluşun video konferans yoluyla düzenlediği “Transatlantik Askeri İttifak’ın Geleceği” başlıklı panelde konuştu. Panelin moderatörlüğünü Voice of America’nın savunma muhabiri Carla Babb yaptı.

James Stavridis, orduların yeni durumlara kendilerini adapte etmede genelde başarılı olduğunu, NATO’nun eğitim misyonu yürüttüğü Irak’a daha az sayıda asker gönderilebileceğini ifade etti.

NATO’nun yeni durumlara kendini adapte yeteneğinin çok önemli olduğunu belirten eski Milli Savunma Bakanı Işık ise “NATO’nun ana rollerinden biri caydırıcılık, dayanışma da savunma ve caydırıcılığa katkı sağlar” ifadesini kullandı.

“DOSTLARINIZI SEÇEBİLİRSİNİZ AMA KOMŞULARINIZI SEÇEMEZSİNİZ”

Türkiye’nin NATO’ya katılma nedeninin Rusya olduğunu hatırlatan ve 70 yıl boyunca çok güçlü bir üye olduklarını vurgulayan Işık, “Rusya’yı çok iyi tanıyoruz. Özellikle ekonomik alanda yakın ilişkilere sahip olmak, bu ilişkilerin stratejik ilişkiler olduğu anlamına gelmez” diye konuştu.

Işık, Türkiye’nın stratejik olarak NATO’da olduğunu, ama Suriye krizi ve diğer bazı bölgesel meseleleri çözebilmek için komşuları Rusya’yla da ilişkilere ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Obama yönetiminin Rusya, Suriye’ye dahil olmadan önce gelişmeleri ‘kenardan izlediğini’ savunan Işık, “Rusya Suriye’de oyuna dahil olmadan önce sorunu Esat’sız çözmek için bir şans vardı ama ABD yönetimi çok kararlı şekilde davranmadı. İran ve Rusya oyuna dahil olurken durumu kenardan izledi ve tüm oyun değişti. Hala gerçek bir çözüm bulunabilmiş değil. Çözüm bulabilmek için Rusya’yla yakın ilişkilere sahip olmalısınız ama bu ilişkiler stratejik ilişkiler değil taktiksel olmalı” ifadelerini kullandı.

Işık, “Türkiye NATO’nun sadık bir üyesi ve öyle olmaya da devam edecek ama Rusya da bizim komşumuz. Dostlarınızı, müttefiklerinizi seçebilirsiniz ama komşularınızı seçemezsiniz. Komşularınızla iyi ilişkilere sahip olmalısınız” dedi.

Stavridis de, NATO ve Rusya’nın yeni bir Soğuk Savaş’a girmesine kimsenin ilgi duymaması gerektiği, Rusya’ya karşı koyulması gereken durumların yanında işbirliği yapılabilecek alanların da bulunduğu görüşünü dile getirdi. Emekli Oramiral, iki taraf arasında bu işbirliği kanallarını bulmada, Moskova’yla diğer birçok NATO üyesinden daha iyi ilişkilere sahip Türkiye’nin olumlu rol oynayabileceği değerlendirmesini yaptı.