Rus Dışişleri'nden S-400 açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanlığı Dördüncü Avrupa Dairesi Direktörü Yuriy Pilipson, Moskova’nın Türkiye’nin yeni bir parti S-400 satın alması konusunda bir engel görmediklerini ifade etti.

Rus Dışişleri'nden S-400 açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanlığı Dördüncü Avrupa Dairesi Direktörü Yuriy Pilipson Sputnik’e verdiği demeçte, S-400’lerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Pilipson, ABD’li Senatör John Thune’un sistemleri Türkiye’den satın alma teklifini Rusya nasıl değerlendirdiği sorusuna “Bunu da ABD’nin, müzakere masasında dürüst diyalog kurmak yerine baskı, şantaj ve hatta açıkça tehditle, kendi dar görüşlü hedeflerine ulaşmaya yönelik tutumunun bir başka tezahürü olarak görüyoruz. Bununla birlikte, bu örnekte ve diğer başka birçok konuda gördüğümüz gibi, Washington patolojik biçimde, bir başka tarafın kendi çıkarlarına uygun, gerçekten bağımsız bir dış politika gütmesini kabul etmiyor. Bu Rusya ya da NATO’dan başka, yakın bir müttefiki olsa dahi fark etmiyor.” yanıtını verdi.

Pilipson ayrıca Ankara’nın yeni bir parti S-400 savunma sistemi satın alması olasılığıyla ilgili, Moskova’nın Türkiye ile askeri-teknik alanda mevcut işbirliğinin geliştirilmesi önünde ciddi bir engel görmediğini belirterek şunları kaydetti:

“Hiç abartısız, Rusya ile Türkiye arasındaki işbirliğinin, uluslararası ve ikili gündemdeki tüm meseleler konusunda yoğun bir şekilde geliştiğini, bir dizi alanda da aslında stratejik partnerlik seviyesine ulaştığını söyleyebilirim. Türkiye’nin yeni bir parti S-400 ‘Triumf’ füze savunma sistemi satın alması olasılığına gelince, Türk tarafı ile yüksek teknolojili askeri-teknik işbirliği alanında mevcut olan olumlu deneyimlerin geliştirilmesi yönünde önemli bir engel görmüyoruz.”