Ruhani: Seçimlerde partili sistem daha verimli

Ülkesindeki seçim sistemini eleştiren İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "Partili sistemlerde ülke sorunları ele alınıyor. Parti görüşleri öne sürülüyor, eleştiriliyor, tartışılıyor. Bu şekilde daha verimli oluyor." dedi.

Ruhani: Seçimlerde partili sistem daha verimli

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesindeki seçim sistemine ilişkin eleştirilerde bulundu.

“Yönetim ve anayasa sistemimiz parti üzerine kurgulanmamıştır. Bazı sorunlarımız var. Söz konusu alanlarda yeniden düşünmeliyiz” ifadelerini kullanan Ruhani, anayasada 31 yıldır herhangi bir değişikliğe gidilmediğine dikkati çekti.

Ruhani, “Daha önce anayasa 10 yıllık dönemi kapsıyordu. İhtiyaç duyulduğunda anayasa tekrar gözden geçirilebilir” ifadelerini kullandı.

”PARTİLİ SİSTEM DAHA VERİMLİ”

Ülkede siyasi parti sisteminin olmaması nedeniyle seçimlerde halkın kim veya kimlere oy vereceği konusunda yönlendirilmesinde zorluk yaşandığını dile getiren Ruhani, “Partili sistemlerde ülke sorunları ele alınıyor. Parti görüşleri öne sürülüyor, eleştiriliyor, tartışılıyor. Bu şekilde daha verimli oluyor.” değerlendirmesinde bulundu.

İran’daki seçimlerde de partili sisteme geçilmesinden yana olduğuna işaret eden Ruhani, anayasaya göre önemli bir konuda görüş ayrılığı söz konusu olduğunda referanduma gidilmesi gerektiğini hatırlattı.

İran’da gelecek yıl haziran ayında 13’üncü dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinin düzenlenmesi planlanıyor.