RTÜK'ten 'konuk hassasiyeti' uyarısı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yayıncı kuruluşlardan konuk seçimi konusunda "hassasiyet" göstermelerini istedi.

RTÜK'ten 'konuk hassasiyeti' uyarısı

Son dönemde televizyon programlarında “uzman” denilerek çağrılan kimi konukların yalan yanlış ve kimi zaman skandal niteliğindeki sözlerinin sıklaşması üzerine Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığı’ndan (RTÜK) “uyarı” geldi.

RTÜK, televizyonlarda birbirinden farklı birçok konuda programların yayınlandığını, bu programlara alanlarında uzman olduğu belirtilen kişilerin konuk olarak katıldığını belirterek, “Bu kişilerin bir kısmının gün içerisinde içerik olarak birbiriyle alakası bulunmayan programlara katılarak sanki her alanın uzmanı imiş gibi her programda hukukçu, terör uzmanı, siyaset bilimci, sağlık bilimci, deprem bilimci vb. farklı unvanlar kullanmak suretiyle gündemde hangi konular varsa onun üzerine yorum yaptıkları görülmektedir. Maalesef ki uzman olduklarını iddia ettikleri alanlarında yeterli derecede bilgi sahibi olmayan bu kişilerden bir kısmının yaptıkları değerlendirmelerin kamuoyunu bilinçlendirmekten ziyade toplumu yanlış yönlendirdiği de görülmektedir” denildi.

Programlarda yaşanan bu tarz sorunlarla ilgili olarak Kurul’a çok sayıda şikayet başvurusu yapıldığı belirtilen duyuruda, yayınlar vasıtasıyla kamuoyunun yanlış yönlendirilmesi halinde, söz konusu yayınlar nedeniyle medya hizmet sağlayıcılara müeyyide uygulanması durumunun da söz konusu olduğu kaydedilerek, “Açıklanan sebeplerle yayıncı kuruluşların muhtemel mağduriyetlerinin önüne geçilebilmesi için konuk olarak görüşlerine başvurulacak uzmanların seçiminde azami hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir” açıklamasında bulunuldu.