RÖPORTAJ | Tarım işçilerinden Adana, Mersin başta olmak üzere yedi bölgede büyük grev kararı

TAPATARİD olarak işçilere destek olduk. Bunun beraberinde Adana, Mersin, Tarsus başta olmak üzere yedi bölgede grev kararı alındı.

RÖPORTAJ | Tarım işçilerinden Adana, Mersin başta olmak üzere yedi bölgede büyük grev kararı

Tarsus Paketleme ve Tarım İşçileri Derneği (TAPATARİD) ikinci Başkanı Emin Tamuçu tarım işçilerinin büyük grev kararının detaylarını Manifesto’ya anlattı.

TAPATARİD işçi yevmiyelerinin belirlenmesi konusunda resmi kanallarla yapılan toplantılardan bir sonuç alınmaması üzerine, Tarsus Yaş Sebze ve Meyve Hali içerisindeki birçok tarım işvereni konumundaki tüccarla sözleşme imzaladı.

Tarsus’ta tarım işçilerinin yevmiyelerinin belirlenmesi için Ziraat Odası’nda gerçekleşen ve sektör temsilcilerinin katıldığı bir dizi toplantıdan “ortak karar” çıkmamasının ardından Tarsus Paketleme ve Tarım İşçileri Derneği, işveren konumundaki Tarsus Yaş Sebze ve Meyve Hali içinde faaliyet yürüten birçok tüccarla; kendilerinin istediği fiyat konusunda sözleşme imzaladı.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, 8 Mayıs tarihinde hazırlanan ve ilgili makamlara gönderilen yazısında bir günlük tarım işçileri yevmiyesinin, elci ücreti de dahil olmak üzere 80 TL olduğunu kamuoyuna açıklamıştı.

TAPATARİD, günlük tarım işçisi yevmiyesinin 88 TL olarak belirlenmesi, bu ücretin 8 TL’sinin elcilik alacağı olacağı; ağır kalifiye erkek işçi ücretinin 100 TL olarak belirlendiği bir sözleşmeye imza attı.

Dernek, düşük ücret uygulamasının işçileri olumsuz etkilediğini vurgularken; tarımda kalitenin de düşürüldüğünü vurguladı.

Grev kararının tarım işçileri tarafından alındığını vurgulayan TAPATARİD, gerekçe olarak yevmiye konusunda Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) ile yevmiye konusunda bir anlaşmaya varılamadığını bu yüzden de sürecin büyük bir tarım işçileri grevi ile sonuçlandığını anlattı.

Öncelikle merhaba, grev kararınızdan dolayı işçi arkadaşlarımızı ve Tarsus Paketleme ve Tarım İşçileri Derneğini tebrik ederiz. Grev kararının nedenlerinden bahseder misiniz?

Emin Tamuçu: Merhaba, bizler de teşekkür ederiz. Sorunuza gelecek olursak son zamanlarda yapılan zamlar ve bu zamlara karşı yetersiz kalan yevmiyeler yüzünden tarım işçileri grev kararı aldı. Biz de TAPATARİD olarak işçilere destek olduk. Bunun beraberinde Adana, Mersin, Tarsus başta olmak üzere yedi bölgede grev kararı alındı.

Grev nasıl bir boyuta ulaştı?

E.T: Gün içerisinde 90 bin işçi iş bırakma eylemi yaptı. Bu eylemlerin sonucunda işçiler emeğinin karşılığını olmasa da zam alabildiler. Fakat burada unutulmaması gereken nokta, sürekli tarımda çalışan mağdur insanlarımızın 45 derece sıcaklığın altında çalıştıkları yetmiyormuş gibi, pandemi sürecinde iş verenler pencereden kafasını uzatmazken bu insanlar ölümü göze alıp iş verenlerin işlerinde çalışıyorlar. İşçilerimiz bu süreçte hiçbir yere zarar vermezken pandemi dolayısıyla 3 gün boyunca evlerinde oturdular. Ama buna rağmen Mersin Dernek Başkanımız ve iki işçi arkadaşımız gözaltına alındı. Bizlere terörist muamelesi yapıp farklı noktaya çektiler. Utansınlar… Bu yaftalamaları hak etmiyoruz. Bizler bu ülkenin evladıyız, bizler bu millettin evladıyız. Biz bu noktada dernek olarak halkımızın hakkını savunuyoruz.

Sendikanın bu sürece nasıl bir katkısı oldu?

E.T: Şuan Tarsus bölgemizde 30 bin çalışan insan var. Bu kapı olmasa, bu dernek olmasa ve böyle bir imkan olmasa iş verenlerle bir anlaşma sağlanabilir mi?

Tarım işçilerinin çalışma koşullarından bahseder misiniz?

E.T: Tabii ki, sabah 3’te başlayıp iş bitim saati belli olmadan geceye kadar sürebiliyor. Yeri geldiğinde akşam karanlığında, ellerinde el feneriyle çalışabiliyorlar. İş bitene kadar istirahat ve yemek molası vermeden çalışıyorlar. Bu dernek halkın derneğidir. Kimsenin babasının yeri değildir. Tarlada güneşin altında, çamurun içinde çalışan halkın derneğidir, ezilenlerin derneğidir.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

E.T: Umarım hiçbir emekçi hak ettiğinin altında ücret almaz, böyle bir durumla karşılaşırsa hakkını sonuna kadar aramaktan kaçmaz.