RÖPORTAJ | "Din dersi hâlâ zorunlu, biyoloji dersinde hâlâ evrim yok"

Sosyalist bir Türkiye için kesinlikle bütün devrimci, solcu, ilerici arkadaşlarımızı mücadeleye çağırıyoruz. Liselerde laik ve eşit bir eğitim için tüm liselileri Sosyalist Liseliler saflarına davet ediyoruz.

RÖPORTAJ |

Sınavların bitmesinin ardından okulların ilk dönemi kapanırken liselerde gericiliğe ve piyasacılığa karşı mücadele eden liselilerle konuştuk. İlk dönemde liselerde yürütülen AKP’nin gerici politikalarını, Bakanlığın ‘2023 Eğitim Vizyonu’nu ve liselilerin mücadelesini Sosyalist Liseliler’e sorduk.

Liselerde birinci dönem karnelerin de verilmesiyle beraber kapanmış oldu. Öncelikle, bu dönemin geçen senelerden bir farkı var mıydı? AKP ve MEB nasıl politikalar izledi?

S.T. : Geçen senelerden bizce farklı değildi, fazlası vardı. AKP bu dönem tam anlamıyla gericiliği son vitese aldı. Ülkü Ocakları, TÜGVA, Ensar Vakfı gibi gerici – faşist örgütler okullarımızda cirit atıyor. Okullarımızda eşit bir eğitim alamıyoruz. Cuma günleri erkek öğrenciler cuma namazına götürülüyor. Okullarımızda derslerin içi boşaltılıyor, eğitim berbat hâlde, öğrencilere ezberci sistem dayatılıyor ve birçok öğrenci başarısızlığa mahkum ediliyor.

S.D. : Bizce geçen senelere göre AKP ve MEB politikalarını “değiştirmeye” başladı. Gericiliği eskisi gibi yavaş ve direkt belirgin şekilde değil, artık birazcık daha üstünü kapatmaya ve daha da hızlı şekilde dayatmaya çaba gösteriyorlar. Liseli gençlik üzerinde daha fazla tahakküm kurmaya çalışıyorlar. Liseye gitmek gençliğin ilk adımıdır. Bundan dolayı AKP özellikle liseli gençliği vakıf, tarikat ve dernekleriyle karanlığa mahkum ediyor bu şekilde biz öğrencilerin fikirlerini değiştirmeye çalışıyorlar. Mesela AKP: ‘dindar ve kindar bir gençlik istiyoruz.’ diyor. Ülkemizde liselilerin bu gerici gömleğe sığmayacağını bildikleri için ellerinden geleni ardına koymuyorlar. Müfredatlarımızın ve derslerimizin içi boşaltıyor öğrenciler geleceksizlik korkusunda, meslek liseliler staj sömürüsüne maruz kalmaya daha fazla devam ediyor. AKP şunu biliyor, liseli gençliği kontrol edemezse ülkeyi yönetemez çünkü gelecekte biz varız.

Dönemin başında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 2023 Eğitim Vizyonunu tanıttı. Eğitimde köklü değişimlerden vb. bahsettiler. Sizce 2023 Eğitim Vizyonu nedir?

S.T. : Bize kalırsa 2023 Eğitim Vizyonu AKP’nin onca yıldır eğitimde yarattığı çöküşü, başarısızlığı boyayıp yeniden önümüze sürmesidir. Köklü bir değişim ortada yoktur… din dersi hâlâ zorunlu, biyoloji dersinde hâlâ evrim yok, okullarda yine laboratuvar yerine mescit var. Basit olarak düşünelim, Ziya Selçuk kendine ait okulları olan bir patron dolayısıyla o ülkemizde eşit ve parasız bir eğitim istemeyen kişilerin başını çekmek zorundadır çünkü Maya Okulları’nın sahibi olan, buradan cebini dolduran Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, biz emekçi çocuklarının neden eşit ve parasız bir eğitim görmesini ister ki? Başka bir açıdansa, Hayal Etkinlik Yaşam (HEY) dedikleri proje ile liselerdeki etkinlikleri, liselilerdeki üretme becerisini arttırmak istediklerini söylüyorlar. Sormak lazım, etkinlikten kasıtları Kutlu Doğum Haftası, hayal kurarak ürettirmek istedikleri şey ise papaz eriğini imam eriğini çeviren “buluş” mu yoksa?

S.D. : 2023 Eğitim sisteminde bence hiçbir değişiklik olmayacak daha fazla gericilik ve karanlığa maruz kalacağız. Meslek liselerinde de bu sömürünün fazlalaşacağını düşünüyorum. Patronlarla anlaşma imzalayıp müfredatı patronlara devreden bakanlıktan başka ne beklenebilir ki? İmam hatiplerde öğrencilerin az olmasını kaliteli bir eğitim görüntüsüne bağlıyorlar. Kimse kimseyi kandırmasın, liseliler imam hatipte okumak istemediğinden kaynaklı imam hatip liseleri boş. Biz bu yalanlara boyun eğmiyoruz ve korkmadan ilerliyoruz. Okullarımızda vakıf, dernek ve tarikatlar 2023’te işlev görmeye devam edecekler. Peki değişim nerede? Değişim yalanını bütün arkadaşlarımızın sorgulayıp gerçekleri görmesi gerekir.

Bu dönem MEB üniversiteye giriş sınavlarındaki yetenek sınavlarının uygulanmasını kaldırdı, ardından gelen tepkilerle bir yıl ertelemeli olarak yürürlüğe koydu. Bu konu hakkında fikriniz nedir?

S.T. : AKP çıkarları dolayısıyla ezberci, niteliksiz bir eğitim istiyor. Yetenek sınavlarının da kaldırılması bunun kanıtıdır. Bu yapılan uygulamanın basit bir hamle olduğunu düşünmüyoruz, yıllardır öğrenmeye değil ezbere dayalı bir eğitim modeli yaratan AKP iktidarı bugün yeteneklerimizi köreltmeye çalışmaktadır Spordan sanattan uzaklaşmamızı istiyorlar, bizi içi boş bir eğitim sistemiyle kandırmaya çalışıyorlar.

Peki siz bu olanlara karşı liseliler olarak nasıl bir yanıt veriyorsunuz? Kısaca “mücadelenizi” anlatabilir misiniz?

S.D. : Haklı bir mücadele veriyoruz, bu mücadelemizde sürekli ilerlemekteyiz. Bugün okullarımızda gördüğümüz eğitimin bize laik ve bilimsel bir eğitim sağlayamadığını biliyor ve laik, bilimsel, eşit bir eğitim için mücadelemizi yayıyoruz. Örnek olarak, Aydınlanma Okulları’mızla birlikte 2 haftada bir arkadaşlarımızla buluşuyoruz, Aydınlanma Okulları’nda bizlere okullarda anlatılmayanları hep beraber tartışıyor, AKP’nin karanlık ideolojisini tamamiyle beyinlerimizden yok etmeye çalışıyoruz. Liselerde ülkemizin geleceğini tartışıyoruz ve memleket gündemlerini önemsiyoruz. Düşünüyor, sorguluyor ve üretiyoruz. Sorunun yalnızca AKP’den kaynaklı değil, bütün bir düzenden kaynaklandığını düşünüyoruz. Sonuçta meclisin ana muhalefet partisi seçimlerde organize sanayi bölgelerine meslek liseleri açmayı patronlara vaat etmişti. Aynı şekilde bireysel olarak mücadelenin yeterli olamayacağını düşünüyoruz. Bireysel olarak ancak konuşabiliriz ancak hep birlikte olursak bu düzeni değiştirebiliriz.

S.T. : Her ay düzenli olarak sınıflarda ve alanlarda liseli gençlikle dergimizi buluşturuyor, Aydınlanma Okulları’nda buluşuyoruz. Liselilerin sosyalizm mücadelesini ilmek ilmek her yerde örüyoruz.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

S.T. : Sosyalist bir Türkiye için kesinlikle bütün devrimci, solcu, ilerici arkadaşlarımızı mücadeleye çağırıyoruz. Liselerde laik ve eşit bir eğitim için tüm liselileri Sosyalist Liseliler saflarına davet ediyoruz.

S.D. : Son olarak arkadaşlarımızı memleket meselelerini, liselerdeki gericiliği tartışıp anlamaya, ülkemizin aydınlanma bayrağını liselerde dalgalandırmaya, gelecek dönemde de Aydınlanma Okulları’na katılmaya çağırıyoruz…