Rojava 'Sezar Yasası'ndan muafiyet istiyor

Konuyla ilgili konuşan üst düzey bir Kürt yetkili, muafiyet için kendilerine söz verildiğini ancak görüşmelerin hala sürdüğünü belirtti.

Rojava 'Sezar Yasası'ndan muafiyet istiyor

Suriyeli Kürtler, ABD’nin Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımlarını içeren ‘Sezar Yasası’ndan muaf tutulmak istiyor. Konuyla ilgili konuşan üst düzey bir Kürt yetkili, muafiyet için kendilerine söz verildiğini ancak görüşmelerin hala sürdüğünü belirtti.

Rojava Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Bedran Çiya Kurd, yerel tüccarlar aracılığıyla Suriye hükümeti kontrolündeki bölgelerle ticari ilişkileri bulunduğuna ve ticarette Suriye Lirasının kullanıldığına dikkat çekerek yaptırımların kendi bölgelerini de etkileyeceğini belirtti.

Suriye’nin kuzey ve doğusunda PYD öncülüğünde kurulan özerk yapının eş başkan yardımcısı Bedran Çiya Kurd, ABD’nin Suriye hükümetine karşı geçen hafta yürürlüğe soktuğu yaptırımlardan Kürtlerin muaf tutulması için ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonla görüşmeler yürütüldüğünü açıkladı.

ABD, geçen hafta yürürlüğe giren “Sezar” yaptırımlarıyla Devlet Başkanı Beşar Esad ve yakın çevresi ile iş yapan kişi ve kuruluşları milliyetleri fark etmeksizin yaptırım listesine alarak Esad üzerindeki baskıyı artırmak istemişti.

DWTürkçe‘nin aktardığına göre, Rojava Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Bedran Çiya Kurd, yerel tüccarlar aracılığıyla Suriye hükümeti kontrolündeki bölgelerle ticari ilişkileri bulunduğuna ve ticarette Suriye Lirasının kullanıldığına dikkat çekerek yaptırımların kendi bölgelerini de etkileyeceğini belirtti.

Kurd, Irak sınır geçişlerinin kapalı olması nedeniyle zaten ekonomik kuşatma altında olduklarını belirterek yaptırımların fiyatlarda çok büyük artışlara ve Suriye içindeki ticari faaliyetlerin zayıflamasına yol açacağı uyarısında bulundu.

Kurd, “Bize özerk yönetime bağlı bölgelerin Sezar yaptırımlarından muaf tutulacağını söylediler. Ancak bu muafiyeti sağlamak için gerekli mekanizmalar ve araçlar konusunda uluslararası koalisyonla istişareler devam ediyor” diye konuştu.

Koalisyondan yapılan açıklamada yaptırımların insani yardım çalışmalarını ve “koalisyonun Suriye’nin kuzeyinde istikrar sağlamaya yönelik faaliyetlerini” engellemeyeceği garanti edilmişti.

“ULUSLARARASI DESTEK SAĞLANACAKTIR”

Bedran Çiya Kurd, “Bölgelerimizin küresel terörizme karşı devam eden savaşta verdiği mücadele göz önünde bulundurulduğunda bölgelerimize uluslararası desteğin sağlanacağını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Reuters haber ajansı ise, konuyla ilgili değerlendirme almak için e-posta yoluyla IŞİD’le Mücadele Uluslararası Koalisyonu’na yapılan başvuruya henüz yanıt alınamadığını bildirdi.

Washington’ın geçen Çarşamba günü yürürlüğe soktuğu “Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası” çerçevesinde, aralarında Devlet Başkanı Beşar Esad ve eşi Esma Esad’ın da bulunduğu 39 kişi ve kuruluş yaptırım listesine alınmıştı. Yasa uyarınca söz konusu 39 kişi ve kurumun ABD’deki mal varlıkları dondurulurken Suriye hükümeti ya da listede bulunan kişilerle ticaret yapan kişi ya da firmalara da yaptırım uygulanması bekleniyor.