Rize'yi karıştıran ithal çay Meclis gündeminde

CHP Artvin Milletvekili Av. Uğur Bayraktutan, TBMM Başkanlığına, Rize'nin İkizdere ilçesinde devrilen çay yüklü tır hakkındaki iddiaların cevaplanması için soru önergesi verdi.

Rize'yi karıştıran ithal çay Meclis gündeminde

Rize İkizdere’de yaşanan ölümlü kazanın ardından, devrilen TIR’da yüklü kuru çayın İran’dan geldiği ortaya çıkmış ve bu durum çay üreticilerinin büyük tepkisini çekmişti.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, konuyu Meclis’e taşıdı. Bayraktutan  TBMM’ye verdiği önergede, “İran’dan Kuru Çay getiren 76 DE 366 Plakalı Tır 07.06.2020 tarihinde Ovit Tünelinden çıkış yaptıktan sonra Rize’nin İkizdere-Sivrikaya köyünde freni patlaması sonucu duramayarak devrilmiş, kazada İbrahim Karaca adlı bir vatandaşımız olay yerinde hayatını kaybetmiştir. Yazılı ve görsel Basında ilgili Tırda Rize Gümrük Müdürlüğüne kayıtlı Kuru Çay olduğu haberleri gündem olmuş, bu durum Bölge halkında infial yaratmıştır” dedi.

Bayraktutan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM ye verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

  • İlgili tırdaki kuru çay hangi ülkeden gelmektedir? Hangi firmadan ne kadar ücret karşılığı alınmıştır?.
  • Ülkemizdeki çay üreticilerinin çayı ellerinde kalırken, kota ve kontenjan uygulanırken, Özel Sektöre mahkum edilip düşük fiyattan çayını satmak zorunda bırakılırken; ilgili İthalat hangi gerekçeyle yapılmıştır?
  • Ülkemizde 2020 yılında yapılan kuru çay ithalatı kaç tondur? Hangi ülkelerden, hangi firmalara ne kadar ücret ödenerek yapılmıştır?