Rektörden 'Robin Hood' fırçası: Zenginden çalıp fakirlere dağıtıyor, hayırla ne alakası var

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "özel doktoru", eski AKP'li vekil ve şimdi Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Cevdet Erdöl, "Niyeti ne olursa olsun gasp veya haydutluk yapan kişi nasıl olurda, Hz. Ömer’e benzetilebilir?" dedi.

Rektörden 'Robin Hood' fırçası: Zenginden çalıp fakirlere dağıtıyor, hayırla ne alakası var

Krizin de etkisiyle yurttaşlar borç yükü altında ezilirken, medyada son dönemde bazı bakkallardaki veresiye defterlerinin ismi açıklanmayan kişilerce kapatıldığına dair haberler yer almıştı.

Gelir adaletsizliğine ve yoksulluğa karşı “sadaka” kültürünü canlandırmaya yönelik bu tür haberlere her gün bir yenisi eklenirken, kimliği gizli tutulduğu belirtilen bu kişilerin “Robin Hood” yakıştırması yapılmasına AKP’den tepki geldi.

AKP’de milletvekilliği de yapmış olan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Cevdet Erdöl, konuya ilişkin Akşam gazetesinde kaleme aldığı yazıda “Robin Hood’un zenginlerden çaldıklarını fakirlere dağıtan bir haydut olduğunu”, bunun da “hayır” olarak anlaşılacak bir davranış olmadığını öne sürdü.

“Son zamanlarda kadim kültürümüzü bize hatırlatacak şekilde Türkiye’nin birçok ilinde ortaya çıkarak vatandaşlara yardım eden gizemli bir hayırsever ya da hayırseverlerin, veresiye defterlerini kapatıp, vatandaşlara yardım ettiğini medyadan öğrenmek beni toplumumuz adına ziyadesiyle memnun etmiştir. Kimliği bizce meçhul olan bu şahıs veya şahıslar son olarak Diyarbakır’da ortaya çıkmış ve Yenişehir ilçesi Fiskaya Mahallesi’ndeki bir bakkala uğrayarak vatandaşların 12 bin 500 liralık borç defterini satın almışlardır.” diyen Erdöl, buraya kadar her şey “normal” olduğunu belirtirken şöyle devam etti:

“Garip olan, bu hayırseverin medyamızda Robin Hood olarak takdim edilmesidir. Çünkü, bizim kültürümüzün temsilcisi olarak değişik illerde ortaya çıkan hayırseverlerimizin Robin Hood’a benzetilmesi ve bu takdim şekli tam bir kültürel paradokstur. Hayırseverlerin yaptığı tamamen Allah rızasına dayalı bir iyilik kültürünün sonucudur. Halbuki, Robin Hood (yazılı belgeler göre) zenginlerden çaldıklarını fakirlere dağıtan bir karakterdir. Bazı kaynaklara göre ise bir hayduttur. Yani başkasının malını gasbedip bir başkasına hediye etmektedir. Bizim anladığımız hayırla alakası olmayan çelişkili bir davranıştır.”

***

“Niyeti ne olursa olsun gasp veya haydutluk yapan kişi nasıl olurda, “Dağlara buğday serpin, Müslüman memleketinde ‘kuşlar aç kaldı’ demesinler.” diyen Hz. Ömer’e, karanlıklarda sırtında taşıdığı erzakları dağıttığı ancak vefatından sonra anlaşılan Hz. Ebubekir’e, Medine sokaklarında yüzünü kapatıp “ Allah Bilse Yeter “ diyerek fakirlere erzak taşımaktan sırtı nasır bağlamış Peygamber (SAV) torunu Zeynel Abidin (RA)’e benzetilebilir. Onların yardım tarzlarıyla nasıl kıyaslanabilir?”