RAKAMLAR YALAN SÖYLEMEZ | Sağlık Bakanı süreci iyi yönetiyor mu?

İlk günlerde “Sağlık Bakanı süreci iyi yönetiyor” ile başlayıp “AKP gibi de değil”e uzanan bir yelpazede destekçileri oldu bu söylemin. Ancak günümüze geldiğimizde sürecin bırakın yönetilmesini, ortada bir süreç bile yok.

RAKAMLAR YALAN SÖYLEMEZ | Sağlık Bakanı süreci iyi yönetiyor mu?

Koronavirüs tehlikesinin tüm dünyayı sarması ile bir çok Avrupa ülkesi ve yanı başımızdaki İran salgınla uğraşırken Türkiye’de hiç vaka yoktu. Mart ayı başında hükümet üyesi özel hastane sahibi bir sağlık bakanı ile tüm kamuoyu tanıştı. Tüm önlemler alındı, tüm sürece hakimiz, hazırlıklarımız tamam diyerek yine tüm kamuoyunu ikna etti Fahrettin Koca.

Ardından ilk vaka ile 10 Mart’ta karşılaştık. Sağlık bakanının saat 23:00 mesaisi böyle başladı. Yaklaşık 16 gündür her akşam aynı saate bilgi verilmeye başlandı Bakan tarafından. İlk günlerde “Sağlık Bakanı süreci iyi yönetiyor” ile başlayıp “AKP gibi de değil”e uzanan bir yelpazede destekçileri oldu bu söylemin. Ancak günümüze geldiğimizde sürecin bırakın yönetilmesini, ortada bir süreç bile yok.

Bugün itibariyle can kaybı 75’e, hasta sayısı 3.629’a ulaştı.

Öncelikle sınırları kapatılmadı, ülkeye giriş yapanlar ne teste tabi tutuldu ne de karantinaya alındı. 15 bin kişi umreye gönderildi sonra da geri geldiklerinde sadece 5 bin civarındaki umreci karantinaya alındı. Yerli test kitlerini yurt dışına satıyoruz diye böbürlenildi sonra Çin’den test kiti alındı. Yapılan tek iş elinizi temizleyin, evden çıkmayın bir de yaşlılara kolonya. Yani burnunun ucunu göremez bir strateji var ortada.

Bu kadar beceriksizliğe rağmen açıklanan rakamlar korkutucu değilmiş gibi geliyor. Ama bunun çok önemli bir nedeni var test sayıları. İlk 3 gün sadece 940, sonraki 4 gün sadece 4 bin test yapıldı. 8. Gün gelen tepkiler üzerine 2 katına çıkarılan test sayısı, sonraki günlerde 2 bin ile 2500 arası test yapıldı. Aşağıdaki grafikte görülen 16 Mart ile 20 Mart arasında yükselen grafikte düşüşün sebebi de yapılan testlerin azaltılması. Son iki gün günlük 5 bin teste çıkarılmış olsa da bu uzmanlar tarafından çok az olarak değerlendirilmekte. Uzmanlar günlük en az 20 bin testin yapılmasının ciddi bir adım olacağını söylemekteler.

Sonuç olarak süreç falan yok, ortada olan AKP ruhuna uygun bir sağlık tüccarı.