PYD'den Suriye hükümetine tartışma yaratacak Rojava 'çağrısı'

PYD Eş Başkanı Enver Müslim, SDG Genel Komutanı Mazlum Kobani’nin 'Rojava' çağrısını desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Müslim ayrıca Suriye hükümetine ABD destekli “Rojava Özerk Yönetimini kabul edin” çağrısında bulundu.

PYD'den Suriye hükümetine tartışma yaratacak Rojava 'çağrısı'

Suriye’nin kuzeyindeki ABD destekli Rojava Özerk Yönetimi’ne ilişkin PYD eş başkanı Enver Müslim’den tartışma yaratacak yeni bir açıklama geldi.

Rûdaw’a konuşan Müslim, “Suriye Demokratik Güçleri Genel Komutanı General Mazlum Kobani’nin Rojava’daki Kürt taraflar arasında birlik sağlanması için yaptığı çağrıyı daha önce desteklediğimizi açıklamıştık. PYD olarak bu çağrıya desteğimizi sürdüreceğiz” dedi.

Müslim “Kuzey Doğu Suriye’de Kürt halkı ve diğer tüm bileşenlerin hakkı için Kürt ve Suriyeli güçler ortak tavra sahip olmalı” diyerek şunları kaydetti:

“Malesef Şam hükümeti hala eski yöntemlerinde ısrar ediyor. Suriye hükümeti askeri yöntemlere, tehdit usülüne başvuruyor. Fakat 9 yıldır bu yöntem başarılı olamadı”

Suriye hükümetine “Rojava Özerk Yönetimini kabul edin” çağrısında bulunan PYD Eş Başkanı, “Suriye hükümeti Suriye halklarının çıkarını gözönünde bulundurmalı. 7 yıldır bölgede bir özerk yönetim var, büyük bir emek verilmiş ve buradaki halk her türlü saldırıdan korunmuştur. Bu yönetimde yer alan partiler olarak Suriye hükümetinin Kuzey Doğu Suriye’deki partilere ve halka karşı tavrını gözönünden geçirmesi çağrısında bulunuyoruz. Bu tavır daha şeffaf ve siyasi olmalıdır” şeklinde konuştu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, özerklik tartışmalarına ilişkin daha önce kamuoyuna yaptığı açıklamada, “Devlet ve halk olarak, Kürtlerin ayrılma taleplerini ne bugün ne de yarın kabul etmeyeceklerini” söylemiş, SDG’nin ABD ile yaptığı işbirliğine ilişkin ise şunları kaydetmişti:

“Amerikalılar sizi kalbinde taşımıyor. Sizi ceplerine koyacaklar, böylece bir pazarlık kozu olacaksınız. Sizi kendi devletinizden başka kimse korumayacak”