Putin: Halk acı çekerken Esad'a neden yaptırım uygulanıyor?

Suriye'ye yönelik ablukayı değerlendiren Putin, "Bazıları siyasi nedenlerden dolayı İran, Venezüella ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı yaptırımların korunması gerektiğini söyleyecek. Sıradan insanlar acı çekerken Esad'la ne işiniz var?" diye sordu.

Putin: Halk acı çekerken Esad'a neden yaptırım uygulanıyor?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’da düzenlenen Valday Tartışma Kulübü’nün yıllık toplantısına video konferans yöntemiyle katıldı.

Suriye’ye yönelik ablukayı değerlendiren Putin, “Bazıları siyasi nedenlerden dolayı İran, Venezüella ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı yaptırımların korunması gerektiğini söyleyecek. Sıradan insanlar acı çekerken Esad’la ne işiniz var? Hiç olmazsa ilaç verin, teknoloji verin, temel ihtiyaçlar için asgari krediler verin. Ama yok” diye konuştu.

‘Pandemiden Çıkarılan Dersler ve Yeni Gündem: Küresel Krizi Dünya İçin Fırsata Dönüştürmenin Yolları’ konulu toplantının katılımcılarına konuşan Putin, “Koronavirüs pandemisinin toplumsal, ticari, uluslararası hayatı, hatta her insanın günlük yaşamını ciddi şekilde değiştirdiğini görüyoruz. Pandeminin insanoğlunun bugününü ve geleceğini nasıl etkilediği ve etkileyeceği üzerine derinlemesine düşünmemiz gerekli” diye başladığı konuşmasında gündeme dair konulara da değindi.

İRAN, VENEZUELA, SURİYE

Putin, tüm küresel sorunların Rusya ile ABD tarafından çözüldüğü dönemlerin geride kaldığını ancak Washington’la siber güvenlik konusunda ikili diyalog kurmayı umduklarını kaydederek bunun çok sayıda ülke ve kuruluşun dahil edileceği çok daha geniş bir tartışmaya yönelik olarak atılan önemli bir adım olacağını söyledi.

Putin, “Eğer ABD bu çalışmaya katılmak istemezse, yeterli sayıda olacağını umduğumuz bu konuya ilgili tüm partnerlerle istişarelere başlamaya hazırız” diye konuştu.

Batılı ülkelerin yaptırım politikasını eleştiren Putin, koronavirüs pandemisi döneminde yaptırımların kaldırılması gerektiğini söyledi. Putin şöyle kouştu:

“Bazıları siyasi nedenlerden dolayı İran, Venezula ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı yaptırımların korunması gerektiğini söyleyecek. Sıradan insanlar acı çekerken Esad’la ne işiniz var? Hiç olmazsa ilaç verin, teknoloji verin, temel ihtiyaçlar için asgari krediler verin. Ama yok”

AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN’A EŞİT MESAFEDEYİZ

Dağlık Karabağ’daki duruma ilişkin bir soru karşısında Putin, Rusya’nın Azerbaycan ve Ermenistan’a eşit mesafede olduğunu belirtti.

Bölgedeki çatışmaların geçmişte Ermeni halkına karşı işlenen ağır suçlar sonucunda başladığını kaydeden ve bugün Dağlık Karabağ’da yaşanan çatışmaların şimdiye kadarki en şiddetli çatışmalar olduğunu söyleyen Putin, bölgede çözümü Rusya kadar isteyen başka bir ülke olmadığını da ifade etti.

NATO müttefikleri Türkiye ile Fransa arasında Dağlık Karabağ nedeniyle yaşanan gerilime ilişkin konuşan Putin, Rusya’nın ülkeler arasındaki çatlıkları hiçbir zaman suistimal etmediğini, iki ülkenin Moskova’nın arabuluculuğuna ihtiyaç duyduğunu düşünmediğini belirtti.

Rusya ve Türkiye’nin Güney Kafkasya’daki duruma ilişkin tutumlarının örtüşmediğini ve Moskova’nın siyasi çözüm bulunmasından yana olduğunu söyleyen Putin, Türkiye’yle olan görüş ayrılıklarından kaygı duymadıklarının, Ankara’nın işbirliğinin sürdürülmesinden yana olduğunun altını çizdi.