Osmanlı: Mitler ve gerçekler

Osmanlı: Mitler ve gerçekler

21-12-2020 09:00

Osmanlı kimliği, hanedanlığın, baskının, hukuksuzluğun, katliamların, sömürünün, zorun kimliği olarak karşımıza çıkıyor. Osmanlı miti ile Osmanlı gerçekliği arasında büyük farklar bulunuyor.

Bu haftaki konumuzu Osmanlı’ya ayırdık. Bugün yaratılan Osmanlı kimliği ile tarihi olgularla karşımıza çıkan Osmanlı kimliği arasındaki açıya dokunmak istedik. Yaratılmak istenen Osmanlı miti ile gerçeklik arasındaki derin uçurum, bugün İslamcı ve Türkçü ideologların ayaklarını basamayacakları bir çukura denk düşüyor.

Türkiye tarihini ve geleceğini yeni-Osmanlıcılık üzerinden şekillendirmek isteyenler, asli-Osmanlı kimliğine baktıkça büyük bir çelişki ve çıkmazla karşı karşıyalar. Osmanlı kimliği, hanedanlığın, baskının, hukuksuzluğun, katliamların, sömürünün, zorun kimliği olarak karşımıza çıkıyor. Osmanlı miti ile Osmanlı gerçekliği arasında büyük farklar bulunuyor.

İlk yazımız Ahmet Aydın tarafından kaleme alınan “Osmanlı’da yönetme biçimi olarak hanedan katliamları” başlıklı yazı. İkinci yazımız ise “Menderes’e ağlayıp ”şanlı tarihe” bakamamak” başlığını taşıyor. Mir Güney Kartal tarafından yazılan bu yazı demokrasi havarisi kesilen İslamcı ve Osmanlıcıların tarihine ışık tutuyor. Vedat Altan tarafından yazılan üçüncü yazımızın başlığı ise “Osmanlı iktidarında küçük çatlak yaratanlar: Şeyhülislam idamları. Ve son yazımız Kaan Kavuşan tarafından kaleme alınan “Padişahlar, içki ve İslamcıların mit inşası üzerine” başlığını taşıyor.

İyi okumalar…