Faşizme karşı zaferin 75. yıldönümü

Faşizme karşı zaferin 75. yıldönümü

10-05-2020 09:00

Tarihi çarpıtanlara inat biz doğruları yazmaya devam edeceğiz. 9 Mayıs Zafer Günü’nün onuru komünistlere, Sovyetlere ve Stalin’e aittir. Bu haftaki Pusulamızı Zafer Günü’ne ayırdık.

9 Mayıs, Alman faşizminin Sovyet Kızılordusu tarafından yenilgiye uğratılmasının tarihi. 9 Mayıs 1945 tarihinde orak-çekiçli kızılbayrak Berlin’de dalgalanması faşizmin de yenilgisinin simgesi olmuştu. Faşizm İtalya’da Mussolini, Almanya’da Hitler önderliğinde ortaya çıkarken, faşizmi tarihin bir sapması olarak değerlendirerek Mussolini ya da Hitler’in kişiliğinde ortaya çıkan sapmalar olarak göstermek isteyen çok. Ama faşizmin aslında tekelci kapitalizmin öz çocuğu olduğu tarihi bir gerçek olarak karşımızda.

9 Mayıs Zafer günü tarihi bugün bir kez daha tartışılıyor. 9 Mayıs’ta faşizmi yenenin komünizm olmasına rağmen bugün zaferde komünizmin adı silinmeye çalışılıyor. Hatta daha ileri gidilerek 2. Dünya Savaşı’nın sebebi olarak komünizm görülüyor ve faşizmle eşdeğer tutulmaya çalışılıyor. Avrupa Birliği’nde alınan tarih dışı bu kararın nasıl bir siyasal saik içerdiği mutlaka görülmeli. Bir yandan faşizme karşı zaferde komünizm görülmemek istenirken; diğer yandan Stalin de bu zaferde neredeyse yok sayılmak isteniyor.

Tarihi çarpıtanlara inat biz doğruları yazmaya devam edeceğiz. 9 Mayıs Zafer Günü’nün onuru komünistlere, Sovyetlere ve Stalin’e aittir. Bu haftaki Pusulamızı Zafer Günü’ne ayırdık. İlk yazımız Demir Silahtar tarafından kaleme alınan “Faşizm, kapitalizmin öz evladıdır” yazısı. İkinci yazımız “Faşizm, Komünizm ve Avrupa” başlığıyla Taylan Yılmaz tarafından yazıldı. Stalin’e ayrılan yazımızın başlığı ise “Zafer Günü vesilesiyle bir kez daha Stalin…”, Orhan Deniz tarafından yazıldı. Son yazımız ise Derin Demir tarafından kaleme alınan “Faşizme diz çöktüren ordu: Kızılordu” başlığını taşıyor.

İyi okumalar…