Emperyalist işgale karşı 23 Nisan

Emperyalist işgale karşı 23 Nisan

19-04-2020 09:00

Pusula'da bu hafta: 100. yılında “Emperyalist işgale karşı 23 Nisan”

23 Nisan 2020 tarihi, 1920’de kurulan TBMM’nin kuruluşunun 100. yıldönümü. Saltanat, hilafet ve işgal yıllarında kurulan Meclis, bugün başkanlık rejimiyle birlikte tasdik kurumuna indirgenmiş durumda. Ancak en az bunun kadar bir başka önemli olgu ise ülkemiz tarihinin de unutturulmak istenmesi.

İşgal, saltanat ve hilafet yıllarında kurulan Meclis ve sonrasında Cumhuriyet, bir yandan emperyalist işgale karşı mücadele yürütürken diğer yandan hanedancı ve İslamcı güçlere karşı da ulusal kurtuluş mücadelesini vermiştir. Bugün “yerli ve milli” söylemini dilinden düşürmeyen İslamcı siyasal hareketin, ideolojik ve siyasal tarihi köklerinde emperyalit işgale işbirlikçilik ve Ankara’da cisimleşen ulusal kurtuluş mücadelesine karşıtlık bulunuyor.

Bu haftaki Pusula’mızda bu konuyu ele aldık. 100. yılında “Emperyalist işgale karşı 23 Nisan” başlıklı dosyamızın ilk yazısını Demir Silahtar yazdı. “Anadolu’nun emperyalistler tarafından işgali” başlıklı yazıyı Neşe Deniz Babacan tarafından kaleme alınan “Kurtuluş Savaşı ve Bolşevikler: Lenin Atatürk için ne demişti?” yazımız takip ediyor. Üçüncü yazımız ise ülke tarihinde az bilinen başka bir konuya dair. Orhan Deniz’in yazdığı “Kurtuluş Savaşı ve Komünistler” başlıklı yazımız komünistlerin ulusal kurtuluş mücadelesine bakışını konu ediniyor. Son iki yazımız ise gericiler ve işbirlikçiler üzerine. Gökmen Kılıç’ın yazdığı yazının başlığı “Ulusal Kurtuluş Mücadelesinde Gerici Ayaklanmalar”. Vedat Altan tarafından yazının başlığı ise “Her iktidar boşluğunda ortaya çıkanlar: Karşı devrimci işbirlikçiler!”.

İyi okumalar…