8 Mart: Emekçi kadınların mı Feministlerin mi?

8 Mart: Emekçi kadınların mı Feministlerin mi?

01-03-2020 08:50

Pusulamızı 8 Mart’a ayırdık. 8 Mart’ın anlamı, tarihsel önemi ve bugün nasıl bir siyasal yaklaşım gerek sorusu üzerinden 4 yazıyla Pusulamıza konu edindik.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. 8 Martlar emekçi kadınların sömürüye, baskıya, şiddete ve ayrımcılığa karşı mücadele günü. Bugün emekçi kadınların karşılaştığı sorunların başında sömürü düzeni geldiği gibi gericilik de kadınların özgürlüğüne en büyük ve güncel tehdit olarak karşımızda. Ancak gerek ülkemizde gerekse dünyada 8 Martlar tarihsel kökeninden ve içeriğinden koparılmış bir şekilde kutlanıyor. 8 Mart’a, emekçi kadınların günü olmaktan çıkartıp, “salt kadın kimliği” üzerinden bakan yaklaşımlar mevcut.

Pusulamızı 8 Mart’a ayırdık. 8 Mart’ın anlamı, tarihsel önemi ve bugün nasıl bir siyasal yaklaşım gerek sorusu üzerinden 4 yazıyla Pusulamıza konu edindik. İlk yazımız “Herkesin 8 Mart’ı kendine mi?” başlığını taşıyor ve Deniz Yorulmaz tarafından kaleme alındı. İkinci yazımız ise 8 Mart’ın tarihsel çıkış noktalarını konu ediniyor. Tarihsel olarak 8 Mart’a nasıl yaklaşmak gerektiğini anlatan yazımızı Hanife Şahan yazdı: “Çekin ellerinizi üzerinden: 8 Mart da, Zetkin de, Kollontay da bizimdir!”. Üçüncü yazımız ise sosyalist kadın hareketi üzerine. Sema Aydın tarafından kaleme alınan yazımızın başlığı “Yeni bir Sosyalist Kadın Hareketi için notlar”. Ve son yazımız ise feminizm üzerine. Umut Kuruç tarafından kaleme alınan ve feminizmin kadın sorunu üzerinde tekeliyetini tartışan yazımızın başlığı “Feminizm yetmez”.

İyi okumalar…