Prof. Dr. Nilay Etiler: AKP iktidarı çok uzun zamandan beri veri gizlemek konusunda 'sabıkalı'

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nilay Etiler, "AKP iktidarı çok uzun zamandan beri ki bunun miladı 2003 sağlıkta dönüşüm programıdır veri saklamak, veri gizlemek, veri paylaşmamak konusunda sabıkalı bir durumda. Ve bunu pandemi döneminde de sürdürdüler" değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Nilay Etiler: AKP iktidarı çok uzun zamandan beri veri gizlemek konusunda 'sabıkalı'

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nilay Etiler, Manifesto TV’de yayınlanan Manifesto’nun Gündemi programında pandemi sürecinde AKP’nin verileri saklamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AKP iktidarının 2003 sağlıkta dönüşüm programından beri veri gizlemek konusunda sabıkalı bir durumda olduğunu belirten Etiler şunları kaydetti:

“Şeffaflık neden önemli? Çünkü biz herhangi bir halk sağlığı sorunu ile karşı karşıya geldiğimizde ilk yaptığımız şey sorunun boyutunu tespit etmek. Yani sorunun boyutunu tespit ettiğimiz zaman bundan sonrasına sorunun çözülmesine dair neler yapılması gerektiği, ilk adımı, ilk aşaması aslında budur. AKP iktidarı çok uzun zamandan beri ki bunun miladı 2003 sağlıkta dönüşüm programıdır veri saklamak, veri gizlemek, veri paylaşmamak konusunda sabıkalı bir durumda. Ve bunu pandemi döneminde de sürdürdüler. Muhtemelen kendilerinin elinde pek çok veri var. Ve salgını yönetme konusunda hiçbir yardım ve işbirliğine de açık olmadıkları için verileri açıklamadılar. Bugün gelinen noktada toplumun salgının boyutunu kavramak, algılamak ve buna ilişkin kendisini korumak adına alacağı önlemleri de büyük oranda engellemiş oldu bu verilerin paylaşılmaması”