Prof. Dr. Görür: Bu fayları yerel yöneticilerimiz de, hükümetimiz de biliyor

Prof. Dr. Görür "Bu fayları yerel yöneticilerimiz de, hükümetimiz de biliyor. Bu fayların canlı, aktif olduğunu biliyoruz. Bunlar deprem üretir. Zamanı unutun, bunlar deprem üretirse bu hasarları, üzücü olayları görürüz. Yapılacak şey bu fayları yerinden kaldıramazsınız ama etki alanını inceleyip, bunların verebileceğini zararın boyutlarını önceden belirleyebilirsin" değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Görür: Bu fayları yerel yöneticilerimiz de, hükümetimiz de biliyor

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, İzmir’de meydana gelen AFAD’ın ölçümüne göre 6.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Habertürk TV’ye konuşan Görür, “Sürekli anlattığımız stres transferi var. Fay kırıldığı zaman kırılmayan kesimine stres transfer edilir. Bir sonraki depremin hedefi haline gelir. Bunu da insanları korkutmak için demiyorum, uyarı olarak söylüyorum. Şu anda nereden kırıldığını bilmiyoruz. Muhtemelen güneybatıdan kırıldı diye düşünüyorum. Bunun araştırılması gerekir” diye konuştu.

Şu anda olan olay benim sizin televizyonunuz aracılığıyla 1 haftadır söylediğimiz olayın tekrarı diyen Görür, “İzmir’le ilgili uyarılar yapıldı. İzmir’de deprem bekleniyordu. Twitter’da yazdıklarımda, oralarda 6’lar boyutunda deprem beklenebilir demiştim. Depremler ne zaman olur bir tarafa bırakırsak İzmir’in bir neotektonik yapısı var. En batıdan başlar; Çeşme, Gülbahçe, Seferihisar ve Tuzla’da faylar var. İzmir Yarımadası böyle bölünmüştür. Bu deprem de büyük ölçüde, tahmin ediyorum, Tuzla fayının deniz içerisindeki fayında meydana gelmiştir. Kuşadası Körfezi’nin içinde, onun devamında meydana geldiğini düşünüyorum, aldığım lokasyon bilgilerine göre. Gerçi Seferihisar fayının da üzerinde olabilir ama daha çok Kuşadası üzerinde gözüküyor” ifadelerini kullandı.

Görür, şöyle devam etti: “Bu fayları yerel yöneticilerimiz de, hükümetimiz de biliyor. Bu fayların canlı, aktif olduğunu biliyoruz. Bunlar deprem üretir. Zamanı unutun, bunlar deprem üretirse bu hasarları, üzücü olayları görürüz. Yapılacak şey bu fayları yerinden kaldıramazsınız ama etki alanını inceleyip, bunların verebileceğini zararın boyutlarını önceden belirleyebilirsin. Ne kadar can, mal kaybının, ekonomik kaybın olabileceğini söyleyebilirsin. Zararı azaltıcı önemleri alırsın. Biz bu fayların etki alanlarını biliyoruz, üretecekleri depremin büyüklüğünü biliyoruz. Nereleri, nasıl etkileyeceklerini de biliyoruz. O halde yapılacak şey, verebileceği zararın azaltılması için deprem gelmeden önce gerekeni yapmak ve çalışmak. Gereken nedir? Kentsel dönüşüm dediniz, çok doğru. Kentsel dönüşüm o bölgelerdeki altyapı, yapı stoğunu, çevreyi güvenli hale getirebiliriz.”