Prof. Dr. Emrah Altındiş uyardı: Bu kadar düşük teste bu kadar çok vaka hayra alamet değil

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın salgını 'kontrol altına aldık' açıklamasının ardından Prof. Dr. Emrah Altındiş'ten, "Bu kadar dusuk teste, bu kadar cok vaka hayra alamet degil." uyarısı geldi.

Prof. Dr. Emrah Altındiş uyardı: Bu kadar düşük teste bu kadar çok vaka hayra alamet değil

Sağlık Bakanlığı verilerine göre bugün (13 Mayıs) Türkiye’de 58 yurttaş hayatını kaybederken 1 bin 639 yeni vaka açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise bilim kurulu sonrası yapılan basın açıklamasında,”Rehavete yol açmasından korktuğum bir cümleyi kurmayı göze alırsam; salgın şu anda kontrol altındadır. Türkiye koronavirüsle mücadelesinde birinci dönemi tamamlamıştır. İkinci dönemin ilk günlerindeyiz.” ifadelerini kullandı.

Harvard Tıp Fakültesi’nde 7 yıl çalıştıktan sonra geçen yıl Boston College’da kendi laboratuvarını kuran Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Emrah Altındiş, Sağlık Bakanı Koca’nın basın açıklamasında, “Salgını kontrol altına aldık” sözleriyle iddia ettiği kadar iyi durumda olmadığımıza dair uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Altındiş, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Bu kadar dusuk teste, bu kadar cok vaka hayra alamet degil. Ayrica rakamlar testi negatif COVID19 hasta ve olumlerini icermiyor! Ihtiyacimiz olan enfekte sehirlerde min. 14 gunluk bir karantina ve cok yogun testleme. Salgin surerse, yasam, risk altindakiler icin cok zor olacak.” ifadelerine yer verdi.

R0:1.56 SALGIN BÜYÜYOR DEMEK

Prof. Dr. Altındiş ayrıca şunları yazdı:

  • Gercekten kontrol altinda mi? 3 Mayistan dune 10 gunde 15400 yeni vaka, 497 vefat 🙁 Dun itibari ile dunyada en cok yeni vaka bulan 9. ulkeyiz. En cok toplam vakaya sahip 9. ulkeyiz! En cok olum olan 13. ulkeyiz! Testi negatif COVID19 vaka ve olum sayilari toplumdan saklaniyor!
  • Salginin 2. ayi bitmisken Bakan ilk kez RO degerini acikladi: 1.56. RO’in, virusun kendini uretme katsayisinin, onemini burada aciklamaya calismistim gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2020/ R0 degeri 1’in altina dusmeden salgin kontrol altinda denilemez. RO: 1.56 demek salgin buyuyor demektir.
  • R0 degeri sehirden sehire fark da gosterir. 1.56 Turkiye’nin degeri ve bir ortalama. Muhtemelen Istanbul gibi cok enfekte sehirlerde R0 degeri 2’nin de cok uzerinde. Sunu da hatirlamali, RO bu noktaya pek cok sogaka cikma yasagi ile dusurulebildi. Ihtiyacimiz olan tam karantina!