Prof. Dr. Emrah Altındiş: Türkiye’nin salgın yönetimi kötü, algı yönetimi iyi!

"Türkiye’nin salgın yönetimi kötü, algı yönetimi iyi! uyarısında bulunan" Altındiş, "Ekonomik bahanelerle berbat edilen salgın yönetiminin en büyük bedelini turizm sektörü çekecek ve özellikle yabancı turist akışında azalmanın ekonomiye etkisi ağır olacak" dedi.

Prof. Dr. Emrah Altındiş: Türkiye’nin salgın yönetimi kötü, algı yönetimi iyi!

Harvard Tıp Fakültesi’nde 7 yıl çalıştıktan sonra geçen yıl Boston College’da kendi laboratuvarını kuran Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emrah Altındiş, Türkiye’de yeni vaka sayısındaki artışa dikkat çekerek koronavirüs (Covid-19) salgınının kötü yönetildiği eleştirisinde bulundu.

Prof. Dr. Altındiş, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye’nin salgın yönetimi kötü, algı yönetimi iyi! Tüm dünyada olduğu gibi salgın yönetiminde gerekli önlemler, tam karantina, Mart ayında alınsaydı, Türkiye’de bugün (kalıcı etkilerini henüz bilmediğimiz bir enfeksiyondan) ~ 180 bin enfekte olmaz, ~ 5 bin kisi ölmezdi” ifadelerini kullandı.

‘TURİZM SEKTÖRÜ BU BEDELİ ÖDEYECEK’

“Bu kötü salgın yönetiminin sonuçları sadece son 2 günde bulunan 3000 vaka ile halk sağlığı üzerinde değil” diyen Altındiş, şöyle devam etti:

“Ekonomi bahanesiyle alınmayan önlemlerin bedelini yine ekonomi ödeyecek, zira turizm sezonu açıldı ancak salgının 3. ayında vaka yüksekliğinden turizm hala güvenli değil. Almanya 3 Haziranda seyahat listesini açıkladı ve Türkiye’yi bu listeye eklemedi. Aynı şekilde Hollanda’da zira vakalar hala çok yüksek. Dolayısı ile turizm sektörü bu bedeli ödeyecek.”

‘TURİZMDE REKABET İMKANSIZ’

“Yunanistan’da 45 gün süren ülke genelinde sert bir karantina uygulandı. Bunun sonucunda toplam vaka sayısı bugüne kadar 3121, toplam olum 184! Dün 9 yeni vaka bulundu! Türkiye’nin Yunanistan ile turizmde bu salgın yönetimi ile rekabet etmesi imkansız! Dolayısı ile ekonomik bahanelerle berbat edilen salgın yönetiminin en büyük bedelini turizm sektörü çekecek ve özellikle yabancı turist akışında azalmanın ekonomiye etkisi ağır olacak. Yine TR’nin rekabet ettiği İtalya’da dün 338, İspanya’da 323 yeni vaka bulundu! Bizde 1500!”

“NASİHAT DEĞİL ÖNLEM”

Altındiş ayrıca önümüzdeki süreçte uygulanması gereken önlemleri de;

“Bakan bey, butun sorumlulugu bireye yikiyor, oysa kendisinin gorevi nasihat degil, onlem!
1) Enfekte sehirlerde min. 2 hafta karantina uygulanmali
2) Testler 2-3 katina cikmali. Saglik calisanlari rutin test olmali
3) #LGS, #YKS ertelenmeli
4)Sosyal mesafeye uymak zorunlu olmali” sözleriyle ifade etti.