Prof. Dr. Bilsay Kuruç’tan kriz gerçeği: Sermaye Türkiye'nin ekonomik modelinden son 20 yıldır özellikle memnun

Prof. Dr. Bilsay Kuruç, "Sermayenin Türkiye'nin ekonomik modelinden şikayet ettiğini duyan varsa aramızda bana da öğretsin, bana da hatırlatsın. Sermaye bu modelden ziyadesiyle memnun, son 40 yıldır memnun, son 20 yıldır özellikle memnun." değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Bilsay Kuruç’tan kriz gerçeği: Sermaye Türkiye'nin ekonomik modelinden son 20 yıldır özellikle  memnun

İktisat profesörü ve eski Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı Prof. Dr. Bilsay Kuruç  Manifesto TV’de yayınlanan Manifesto’nun Gündemi programında kriz gerçeğine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Kuruç şunları kaydetti:

“Ben daima bir sonraki krizin nasıl olacağını merak ediyorum, Ne zamandan beri; aşağı yukarı 2015’ten beri. Hem dünya kapitalizminin 2008’den sonra gidişi, seçtiği araçlar ve benimsediği model hem de Türkiye’nin bir yavru kapitalizm olarak kendine uygun bulduğu veya kabul ettiği model sürekli kriz üreten bir model. Dünya kapitalizmi de kriz üretiyor, Türkiye ekonomisi de kriz üretiyor. Türkiye ekonomisi bazı özelliklerinden dolayı daha çok kriz üretiyor. Ve kısa aralıklarla daima bir kriz karşısında oluyoruz. Ve krizi daima çalışanlar ödüyor. Bu bir sermaye rejimi, sermaye sürekli olarak krize giriyor, girmemesi olanaksız, çalışanlara ödetiyor, krizden çıkıyor bir süre sonra tekrar krize giriyor, tekrar ödetiyor biraz çıkıyor, tekrar ödetiyor. Sermayenin Türkiye’nin ekonomik modelinden şikayet ettiğini duyan varsa aramızda bana da öğretsin, bana da hatırlatsın. Sermaye bu modelden ziyadesiyle memnun, son 40 yıldır memnun, son 20 yıldır özellikle memnun.”