Prof. Ahmet Ercan: 'Deprem İzmir kırığında olsaydı Bayraklı ve Özkanlar komple yok olurdu'

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremin Bayraklı'yı Yamanlar'a göre 5 kat fazla etkilediğini belirterek, bölgenin yeniden yapılaşmaya açılmasıyla ilgili ciddi uyarılarda bulundu.

Prof. Ahmet Ercan: 'Deprem İzmir kırığında olsaydı Bayraklı ve Özkanlar komple yok olurdu'

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 30 Ekim’de, Ege Denizi’nde meydana gelen, İzmir’de 115 kişinin yaşamını yitirdiği depreme ilişkin açıklamada bulundu.

Bu büyüklükteki bir depremin, İzmir Kırığı üzerinde olması halinde Bayraklı ve Özkanlar bölgesinin tamamen yok olacağını söyleyen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Deprem 70-80 kilometre ötede Sisam’da oldu. Bu bir İzmir Depremi değil. Türkiye’nin en gelişmiş yerlerinden biri olan Bayraklı’yı yıktı” dedi.

“Bir yerde kıran yaşanmışsa, yapılar göçmüşse aynı yer yeniden yapılaşmaya açılamaz. Bu doğrultuda o bölgenin yeniden yapılaşmaya açılmaması gerekiyor” uyarısında bulunan Ercan, “Yapı yasaklı alan olarak ilan edilmesi gerekiyor. Orada kentsel dönüşüm olacaksa, Bayraklı’da değil, Yamanlar’a doğru olması gerekiyor. Yamanlar Dağı’na taşımak gerekiyor o binaları. Aynı yerleri tekrar deprem konutları yaparsak ikinci kez hata yapmış oluruz. Deprem sırasında deprem dalgaları Bayraklı’da yaklaşık 5 kat üst yapıya yansıtmıştır. Yamanlar 1 olarak duyarken Bayraklı 5 kat büyük duymuştur. Yeniden oraya yapı yapılırsa, gelecekte deprem olması durumunda Manisa depremi olması durumunda buralar 5 kat büyüterek duyacaktır. Ölüm oranları çok fazla artacaktır. Bayraklı ve Bornova ovasındaki yapıların hemen hepsi değişen oranlarda, bir boksörün 9’uncu raunttaki yorgunluğunu taşımaktadır. Taşıyıcıların içinde kırıkçıklar oluşmuştur. Bir sonraki depremde bu yapılar yıkılacaktır. Güçlendirmeyle oturmayı kesinlikle önermiyoruz. Geçmişte güçlendirilen Adapazarı evleri 1999 depreminde yıkıldı” diye konuştu.