Pazarlık usulü ihaleyle yandaş şirketlere kaynak aktarıldı: Aslan payı Cengiz'e

Açıklanmayan ihalelerin toplam tutarı yaklaşık 40.5 milyar TL. Açıklanan ihale tutarı 1 milyar 446 milyon TL, bunun 1.37 milyar TL’lık bölümünü Cengiz Holding aldı.

Pazarlık usulü ihaleyle yandaş şirketlere kaynak aktarıldı: Aslan payı Cengiz'e

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2020 yılı içerisinde hızlı tren, metro, tramvay yapım ve inşaat işlerinden oluşan projelerle ilgili ihalelerin neredeyse tamamının kapalı olarak, istisna kabul edilen pazarlık usulüyle yapıldığını açıkladı.

Tutarının 42 milyar TL’yi bulduğunun tahmin edildiğini söyleyen CHP’li Akın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesindeki Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından 2020 yılı içerisinde ilansız ve belli firmaların davet edilmesi yöntemiyle gerçekleştirdiği ihalelerle ilgili bir derleme hazırladı.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, Akın’ın gerçekleştirdiği çalışmada, şu tespitler yer aldı:

AYGM tarafından yapım ve inşaat işlerini kapsayan pazarlık usulüyle 12 ihale pazarlık usulüyle gerçekleştirdi. İhaleler ilansız ve belli firmaların davet edilmesiyle düzenlendi. 12 ihaleden yalnızca 4’ü kamuoyuyla paylaşıldı. Pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihalelerin yüzde 76’sı kamuoyundan gizlendi. Pazarlık usulüyle yapılan ihalelerin toplam tutarının yaklaşık 42 milyar TL olduğu tahmin ediliyor. Söz konusu tutarın neredeyse tamamının kamuoyuna sonucu açıklanmayan ihalelerden oluşması dikkat çekti.

CENGİZ HOLDİNG ALDI

Mevzuata göre, sonuçları kamuoyuna açıklanan pazarlık usulüyle yapılan 4 ihalenin toplam tutarı 1 milyar 446 milyon TL olurken, burada en büyük payı iktidara yakınlığıyla bilinen 5’li çete olarak tanımlanan firmalardan biri aldı. Cengiz Holding, açıklanan pazarlık usulü ihalelerde 1,37 milyar TL ile en büyük paya sahip oldu.

Sonuçları açıklanmayan pazarlık usulüyle yapılan ihalenin toplam tutarının ise yaklaşık 40.5 milyar TL olduğu tahmin ediliyor. Söz konusu 8 ihalede aslan payını iktidara yakınlığıyla bilinen firmalar aldı. Buna göre Kolin, Kalyon, Cengiz firmalarına toplamda 4 farklı projeyle 11 milyar 770 milyon TL büyüklüğünde ihale verildi.

CHP’li Akın, “AKP iktidarı kamu ihale mevzuatını hiç sevmedi ve bu mevzuatı kendilerine göre değiştirdi. İhaleleri keyfine göre dağıtmak için çok çaba gösterdiler. 2003’ten bu yana 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu defalarca değiştirildi. Kanuna uymak yerine kendilerine kanunu uydurdular. Böylece adrese teslim ihaleler devreye sokuldu. Bunu yapabilmek için de AKP, Kamu İhale Kanunu’nun istisnai hükümlerini istismar ederek, istisnayı usul haline getirmeye başladı. Pazarlık usulü ile verilen ihaleler de bunun sonucudur. Halkın parasını bu usulle yandaşlara veriyorlar” ifadelerini kullandı.