Patronların 'yeni normal'i: Çalışma kampları geliyor

Patronlar halk sağlığı için alınan zorunlu önlemlerden fırsat çıkardı.

Patronların 'yeni normal'i: Çalışma kampları geliyor

Patron örgütü Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), koronavirüs salgını sonrası süreç için tarif edilen “yeni normal” döneme “İzole Üretim Üsleri”yle girecek.

Dünya gazetesinden Handan Sema Ceylan’ın haberine göre proje hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan hem Çevre Bakanlığı’ndan hem de Tarım Bakanlığı’ndan gerekli izinleri aldı. Projeye göre “İzole Üretim Üsleri” 1000 ailenin ve yaklaşık 4 bin 500 kişinin yaşayabileceği şekilde tasarlanıyor.

Haberde yer alan ayrıntılara göre amaç her koşulda üretimin sürdürülmesini sağlamak. Buna göre “üretim üssü kapılarını kapattığında salgından ve yaşanabilecek diğer olumsuzluklardan tamamen izole olacak.” Haberde 4 üssün yapılmasının planlandığı belirtilerek şöyle deniyor:

“İnşası tamamlanan ilk izole üretim üssü Tekirdağ’da 15 Haziran’da devreye alınacak. Toplam planlanan üs sayısı 4. İstanbul Hadımköy’de kurulacak 2’nci üretim üssünün ardından Türkiye’nin güneyinde Hassa’da 3’üncü bölge ve son olarak da Karadeniz’de 4’üncü bölge kurulması planlanıyor. Proje aynı zamanda kapıları kapatılabilir özelliği ile bir KOBİ borsası niteliğinde olacak. Üssün ülkenin hayati devam etmesi gereken sektörlerini içinde barındırması, her hangi bir olağanüstü durumda üretimin kesilmemesi planlanıyor.”

HAK-İŞ DÜNDEN RAZI

MÜSİAD’ın bu “proje”sini yandaş Özçelik-İş Sendikası memnuniyetle karşıladı. Aynı zamanda Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı olan Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, “Salgın durumunda izole bir üretim üssünün varlığının önemi ortaya çıkmıştır.” ifadesini kullanıp İskenderun Demir ve Çelik A.Ş (İSDEMİR) örneğini verdi. İSDEMİR’de salgın sürecinde üretimin aksamadığına dikkati çeken Değirmenci, “Bu nedenle bir site yapılanmasının gelecekte kurulacak izole üretim üslerine örnek alınması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.