Parayı veren Covid-19 testi yaptıracak

Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerin “kişilerin talepleri üzerine yapacağı Covid-19 testi” için toplam 250 TL ücret alabileceğini açıkladı.

Parayı veren Covid-19 testi yaptıracak

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı yazıda, “Covid-19 hastalığı kapsamında ‘kişilerin talepleri üzerine yapılacak olan’ Covid-19 PCR testleri için fiyat revizyonuna ihtiyaç duyulduğu” belirtildi. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gündüz imzalı yazıda, “Sağlık Hizmetleri Fiyat Tarifesi’nin” güncellendiği de açıklandı.

Ayrıca yazıda, pandemi süresince özel hastanelerdeki tüm branşlar tarafından istenilmesi halinde PCR testinin yapılacağı da belirtildi. Güncellenen fiyat tarifesinde özel hastanelerin toplam 250 TL karşılığında test yaptırabileceği belirtildi. Yurttaşlardan istenecek paranın 220 TL’sinin PCR test için olduğu ve 30 TL’sinin de izolasyon ücreti adı altında alınacağı açıklandı.

ÖZEL HASTANELER SAĞLIK KRİZİNİ FIRSATA ÇEVİRDİ

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Sekreteri Pınar İçel, “Sağlık krizini de fırsata çevirenler özel hastaneler oldu” ifadelerini kullandı. SES Genel Sekreteri İçel, “Önce Covid-19 hastası kabul etmemek için direnen hastaneler şimdi de isteyen vatandaşa test yaparak para kazanmanın peşinde. Covid-19 hastasıyla teması olan hatta semptom gösteren yurttaşlar kamu hastanelerinin kapısından çevrilirken özel hastanenin kapısından girip 250 TL veya üstü para ödemek karşılığında sorgusuz sualsiz testini yaptırabilmekte” diye konuştu.

İçel, test ve laboratuvar azlığını, “Yakında okullar açılacak, onbinlerce öğrencisi olan kampuslarda, yüzbinlerce nüfusu olan ilçelerin çoğunda test laboratuvarı yok” ifadeleri ile belirtip, bu konuda bile ayrımcılık yapıldığını söyledi.

Milletvekillerinin TBMM içindeki hastanede, parasız ve istedikleri kadar test yaptırma şansına sahip olduklarını ifade eden İçel, “Hizmeti vekillerin ayağına götürdüler, özel laboratuvarı ve PCR testi için cihazları var. Bu kabul edilemez” dedi.

Pınar İçel, risk grubu olan sağlık emekçilerine rutin test yapılmadığını,semptomu olan yurttaşların bile test yaptırmakta zorlandığını, şimdi de bakanlığın “paranla yaptır” diye özel hastaneleri adres gösterdiğini söyledi.