Parası olmayan yurttaş kolay kolay test yaptıramıyor

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, "Salgının kontrol altına alınabilmesi için test sayısının bu kadar önem taşıdığı bir dönemde parası olan rahatlıkla test yaptırıyor ancak, test ücretini karşılayacak imkânı olmayan vatandaş, kolay kolay test yaptıramıyor" dedi.

Parası olmayan yurttaş kolay kolay test yaptıramıyor

Türkiye’de pandemi sürecinin başladığı 11 Mart’tan bu yana altı ay geçti. Ancak toplam test sayısı halen 10 milyonun altında. Günlük test ortalaması 48 bin, test yapılabilen merkez sayısı ise 270.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Türkiye’nin nüfusa oranla test sayısında Avrupa ülkeleri arasında 33’üncü sırada yer aldığına dikkat çekti.

Emir, “Vaka sayısının az gözükmesi için bilinçli şekilde test sayısı sınırlı tutuluyor” diyerek şunları kaydetti: “Türkiye’de günlük Covid-19 testi sayısı, son bir aydır 100 bin civarında seyrediyor ancak bu sayı yetersiz kalıyor. Vatandaş, belirtisi olsa dahi devlet hastanelerinde test yaptırmakta zorlanıyor. Kamu hastanelerine test için giden vatandaşlar, çoğu zaman test kriterlerini karşılamadığı gerekçesiyle geri çevriliyor. Özel hastanelerde ise test ücretini karşılayabilen her vatandaş, kritere bakılmaksızın test yaptırabiliyor. Bu da şunu gösteriyor. Salgının kontrol altına alınabilmesi için test sayısının bu kadar önem taşıdığı bir dönemde parası olan rahatlıkla test yaptırıyor ancak, test ücretini karşılayacak imkânı olmayan vatandaş, kolay kolay test yaptıramıyor.”

Emir sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Türkiye’de test sayısı daha 10 milyonu aşmadı. 195 günde 9 milyon 496 bin 268 test yapılabilirken, günlük ortalama da 48 bin 698’de kaldı. Bu rakamlar Avrupa ülkelerinin de çok gerisinde. Türkiye, şu anda nüfusa oranlandığında test sayısında Avrupa’da ancak 33’üncü sırada, dünyada ise 67’inci sırada yer alıyor. Yeterli sayıda merkezde, yeterli sayıda test yapılamadığı için salgın kontrol altına alınamıyor. İktidar vaka sayılarının düşük gözükmesini istiyor. Filyasyon süreci de sağlıklı bir şekilde yürütülemiyor.”