Özdemir İnce, Prof. Dr. Bilsay Kuruç'u Nakşibendi kadrosundan saydı!

Cumhuriyet gazetesi yazarı Özdemir İnce, 4 Aralık tarihli "Dövlet procesi" başlıklı yazısında, gazete okurlarının 'sehven' yapıldığına inanmak istediği skandal bir hataya imza attı.

Özdemir İnce, Prof. Dr. Bilsay Kuruç'u Nakşibendi kadrosundan saydı!

Cumhuriyet gazetesi yazarı Özdemir İnce, 4 Aralık tarihli “Dövlet procesi” başlıklı yazısında, gazete okurlarının ‘sehven’ yapıldığına inanmak istediği skandal bir hataya imza attı.

İnce, Devlet Planlama Teşkilatı’na ilişkin yazdığı paragrafta “Teşkilatın ilk döneminde Yalçın Küçük, Hikmet Çetin, Güngör Uras gibi isimler görev almışken, Turgut Özal’ın müsteşarlığa getirilmesi sonrasında çoğunluğu Nakşibendilerden oluşan bir kadrolaşmaya gidildi” dedi ve ülkenin en önemli aydınlarından ve iktisatçılarından biri olan eski DPT üyesi Prof. Dr. Bilsay Kuruç’u da bu isimlerden birisi olarak yazdı.

İnce’nin ‘talihsiz’ satırları şöyle:

“Devlet proje yapmaz, yapamaz. Ülkemizde bir Devlet Planlama Teşkilatı vardı. 5 Ekim 1960 tarihinde kuruldu. Devletin ekonomik, sosyal ve kültürel amaçlarının belirlenmesinde hükümete danışmanlık yapmaktaydı. Hükümetçe belirlenen amaçları gerçekleştirmek için kalkınma planları ve yıllık planlar hazırlardı. Teşkilatın ilk döneminde Yalçın Küçük, Hikmet Çetin, Güngör Uras gibi isimler görev almışken, Turgut Özal’ın müsteşarlığa getirilmesi sonrasında çoğunluğu Nakşibendilerden oluşan bir kadrolaşmaya gidildi ve Yusuf Bozkurt Özal, Nevzat Yalçıntaş, Beşir Atalay, Yaşar Yakış, Hasan Celal Güzel, Temel Karamollaoğlu, Bilsay Kuruç (müsteşar) gibi isimler DPT’de çeşitli görevlere getirildi.”

Eski Devlet Planlama Teşkilatı Üyesi ve değerli aydınlardan Prof. Dr. Bilsay Kuruç’un adının “Özal’ın müsteşarlığa getirilmesi sonrasında çoğunluğu Nakşibendilerden oluşan bir kadrolaşma” hanesinde yazılması büyük tepki topladı.

Üstelik, Prof. Dr. Kuruç, İnce’nin yazdığı gibi Özal sonrası dönemde değil; DPT Müsteşarlığı görevine 1978’ın Ocak ayında, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in imzaladığı kararnameyle getirilmişti.

Dahası, 1979’un Aralık başında Süleyman Demirel’in imzaladığı kararnameyle görevden alınarak yerine Turgut Özal getirilmişti. Özal’la herhangi bir ortak mesai yürütmeyen Kuruç’un Özal kadrosundanmış gibi yazılması, üstelik bu varsayımla Nakşibendilikle ilişkilendirilmesi yazıdaki maddi hatalar olarak öne çıktı.

Eski Devlet Planlama Teşkilatı Üyesi, eski Merkez Bankası Banka Meclisi Üyesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilsay Kuruç, 16 Kasım Pazartesi günü Manifesto’nun Gündemi‘nin konuğu olmuştu.