Özak Tekstil'de işe dönüş 'şart'ı: DİSK'ten çık, bizim sendikaya geç

Urfa’da Özak Tekstil Fabrikası, DİSK’li işçileri pandemi gerekçesiyle ücretsiz izne çıkardı. Üretimin tekrar başlamasıyla ise işçileri işe geri almadan önce Hak-İş’e bağlı Öz İplik İş Sendikası üyeliğini şart koştu.

Özak Tekstil'de işe dönüş 'şart'ı: DİSK'ten çık, bizim sendikaya geç

Urfa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten Global Holding’e ait Özak Tekstil Fabrikası, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bir süredir ara verdiği üretime tekrardan başladı.

Salgın sürecinde işçileri ücretsiz izne çıkaran fabrika yetkilileri, üretime başladıktan sonra Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Tekstil-Sen’e üye olan emekçilerin çoğunu tekrardan işe almadı. Daha önce Tekstil-Sen üyelerine mobing, baskı, tehdit ve şantajla gündeme gelen fabrikaya, Hak-İş’e bağlı Öz İplik İş Sendikası’na üye olan kişilerin hepsinin tekrardan işe alınması ise dikkat çekti.

“AMAÇ YETKİYİ KAZANDIRMAMAK”

Mezopotamya Ajansı‘na konuşan işçilerden Mehmet Yusuf Çalı, 1 Haziran’da tekrardan üretimin başladığı fabrikadaki işlerine dönmeleri için Öz İplik İş Sendikası’na geçmelerinin kendilerine şart koşulduğunu söyledi. Bağlı oldukları sendikadan ayrılmaları için kendilerine baskı uygulandığını aktaran Çalı, DİSK üyesi işçilerin işe alınmama sebebinin, “Ağustos ayında yapılacak olan yetki sözleşmesinin DİSK tarafından kazanılmaması” olduğunu belirtti.

MÜDÜR ‘BİZİM SENDİKAYA GEÇİN’ DEDİ

Salgın döneminde işsizlik ödeneğinden yararlanacak şekilde ücretsiz izne ayrıldıklarını söyleyen Çalı, işe alınma durumlarının sürekli fabrika yönetimi tarafından ertelendiğini söyledi. “Arkadaşlarımıza ‘Eğer Tekstil İş Sendikası’ndan ayrılıp Öz iplik İş Sendikası’na gelirseniz yarın işe başlarısınız’ denildiğini duyduk” diyen Çalı, söz konusu iddialar için fabrikada 2 müdür ile görüştüklerini ve müdürlerin kendilerine böyle bir durumun olmadığını söylediğini aktardı. Bir gün sonra fabrika müdürlerinden Murat Sonuç’un DİSK’e üye olan bir işçiye, “Sen iyi, efendi birisin. Gel bizim sendikaya geç” dediğini ileri süren Çalı, “Arkadaşımız bunu reddediyor. Yine diğer işçi arkadaşlar ‘bize geçmezseniz sizi de diğer arkadaşlarınız gibi evinize göndeririz’ deniliyor. Bunları arkadaşlarımız bize iletiyor. Bu salgın onlar için bayram oldu. Ağustos’ta yetki sözleşmesi için masada olmamızı istemiyorlar. Biz kesin yetkiyi alacağımız için bunları yapıyorlar” şeklinde konuştu.

“ŞANTAJ YAPIYORLAR”

Öz İplik İş Sendikası’na üye olan herkesin işe alındığına değinen Çalı, açık oluşmaması için sadece 100 DİSK üyesinin işe geri alındığını kaydetti. Diğer DİSK üyelerinin alınmadığını aktaran Çalı, “Kaç aydır çalışamıyoruz. Bizim bir ailemiz var. Geçim sıkıntımız, borçlarımız var. Resmen bize şantaj yapıyorlar. Talebimiz sendikal haklarımızın yerine getirilmesidir. Yine ötekileştirişi uygulamalardan vazgeçilmesi. Ben bu ay bin 644 lira para aldım. Bu para ile nasıl geçineceğim” diye sordu.

DİSK’TEN SUÇ DUYURUSU

Tekstil İşçileri Sendikası, Özak Tekstil’de yaşanan sendika düşmanlığı ve baskı uygulamaları üzerine geçtiğimiz ay bir açıklama yapmış ve “İşçilerin sendikal örgütlenme özgürlüğüne engel olmak, işçiyi sendikadan istifaya zorlamak ve işten atmakla tehdit etmek Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre hapis cezası da olan bir suçtur.” demişti.

Tehditlerin son bulmaması halinde resmi tatilin bitiminde suç duyurusunda bulunacaklarını ifade eden DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen,  “İşçilerin yasal ve demokratik haklarına saygı göstermeyen ve bu hakları engellemek için suç işleyen tutumlarına devam ederlerse bu baskıya ve tehditlere maruz kalan işçi arkadaşlarımızla birlikte, resmi tatil biter bitmez, bu fabrika hakkında ve fabrikanın bu suçu işleyen tek tek bütün yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacağımızın bilinmesini isteriz” ifadelerini kullanmıştı.