Özak Tekstil’de işçiler darp edildi

Urfa’da bulunan fabrikanın dikim bölümünde çalışan 300 işçi, 2 arkadaşları Kovid-19 testi pozitif çıkmalarına rağmen, tedbir alınmadan çalıştırılmıştı. Özak Tekstil tarafından DİSK üyesi oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler, görüşmek için gittikleri fabrikada darp edildi.

Özak Tekstil’de işçiler darp edildi

Urfa 1’inci Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten Özak Tekstil Fabrikası’nda koronavirüs (Kovid-19) salgın nedeniyle işten çıkarılan Devrimci İşçiler Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyesi işçiler, DİSK Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen ile birlikte, Genel İş Urfa Şubesi’nde açıklama yaptı.

Açıklamada, işçilerden Ahmet Yusuf Çalı ve Erkan Taş, fabrika yönetimiyle görüşmek istediklerini, görüşme taleplerinin reddedildiğini, bunun üzerine Yönetim Kurulu üyeleri ve güvenlik görevlileri tarafından darp edildiklerini, kollarında morluklar oluştuğunu söyledi.

“İSTİFAYA ZORLANDIK”

Fabrika yönetiminin DİSK üyesi olan işçileri tehdit ederek, istifaya zorladığını söyleyen Mehmet Türkmen, bunun suç olduğunu, daha öncede fabrikada yaşanan benzer olaylar hakkında suç duyurusunda bulundukları bilgisini verdi. İşçilerle birlikte fabrikada yaşanan hak ihlalleri ve DİSK üyesi işçilerin işe alınmaması nedeniyle yapmak istedikleri gösteri haklarının da engellendiğini dile getiren Türkmen, “Bugünde valiliğin yasak kararı bahane edilerek, işçilerin fabrika önünde beklemesine izin verilmedi. Jandarma, polisler tarafından engellendi ve görüşme taleplerine izin verilmedi. Bu sırada 2 arkadaşımız fabrika güvenliği tarafından darp edildi. Kollarında morluklar oluştu. Yine fabrika yönetimi tarafından arkadaşlarımız tehdit edildi. Bugün bir kez daha işçilere karşı suç işlendi. Bu baskılar ile işçilerin hak arama mücadelelerini engelleyeceklerini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Biz asla sendikal hakkımızdan, örgütlenme hakkımızdan ve emeğimiz için verdiğimiz mücadeleden taviz vermeyeceğiz” dedi.

DARP EDİLDİK

İşçilerden Ahmet Yusuf Çalı, fabrikada uğradığı saldırıya ilişkin şunları söyledi: “İşe geri alınmamız sürekli ertelendi. Bizde bu duruma karşı fabrika yönetimi ile görüşmek istedik, izin verilmedi. Kapıdan içeriye alınmadık. Fabrika yönetimi ve güvenlikçiler tarafından darp ve tehdit edildik. Daha sonra jandarmayı çağırdılar. Hiçbir açıklama yapmadılar.”

İşten çıkarılma nedenlerini sormak için fabrikaya giden ve darp edilen işçilerden Erkan Taş, “Sabah hakkımızı aramaya gittik. Neden işe alınmadığımızı sorduk. Sırf DİSK’e üye olduğumuz için bizi içeriye almadılar. Ve darp edildik” diye anlattı.

NELER OLMUŞTU

Urfa ve İstanbul’da aynı şirket, Malatya’da ise farklı bir şirket ile tekstil fabrikaları işleten Özak Holding, daha öncede DİSK’e üye olan işçilerin işten çıkarılması, mobing uygulamasıyla gündeme gelmişti.

Yine Urfa’da bulunan fabrikanın dikim bölümünde çalışan 300 işçi, 2 arkadaşları Kovid-19 testi pozitif çıkmalarına rağmen, tedbir alınmadan çalıştırılmıştı.