Ortadoğu komünist partilerinden ortak ses: ABD’ye karşı mücadele yükseltilmeli

ABD'nin İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Mehdi el Mühendis'i Bağdat'ta öldürmesinin ardından, Ortadoğu komünist partileri yaptıkları açıklamalarda "ABD'ye karşı mücadelenin yükseltilmesi gerektiği" konusuna vurgu yaptı.

Ortadoğu komünist partilerinden ortak ses: ABD’ye karşı mücadele yükseltilmeli

ABD’nin İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Mehdi el Mühendis’i Bağdat’ta öldürmesinin ardından bölgede gerginlik yükselirken, bölgedeki komünist partilerden tepki geldi.

Yapılan açıklamalarda ABD’nin haydutluğu kınanırken, emperyalizme ve siyonizme karşı mücadele ve halklar arasında dayanışma çağrısı yapıldı.

TUDEH

Tudeh, ABD’nin İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesi üzerine yayımladığı açıklamada, bölgede barışı koruma ve ABD’nin maceracı politikalarını engellemeye dönük çabaların yoğunlaştırılması gerektiğinin belirtilirken, ABD emperyalizminin ve Trump yönetiminin krizin tırmanmasını önlemek için bölgede uluslararası hukuka aykırı bir şekilde her türlü gerilimi artırma çabasıyla hareket ettiği dile getirildi.
Bölgedeki savaş çabaları ve askeri çatışmaların yalnızca gerici ve halk düşmanı güçlere fayda sağlayacağının belirtildiği açıklamada, savaşın ulusun ve emekçilerin çıkarlarına aykırı olacağı ifade edildi. İran’da ortaya çıkabilecek ulusal çapta bir acil durum ve savaş gündeminin aynı zamanda, mevcut teokratik rejime karşı son aylarda büyüyen hoşnutsuzluğu gidermek için baskı unsuru olarak kullanılabileceği yönünde değerlendirmede bulunulan açıklamada, Trump yönetiminin askeri müdahale talep eden tavrına karşılık, partilerinin bu atmosferin emekçi halkı zarara uğratacağı bilinciyle hareket ettiği vurgulandı. Ortadoğu’nun bir kez daha felakete ve savaşa itilmesine izin vermeyeceklerinin belirtildiği açıklamada, bu yönde verilecek mücadelenin çok önemli olduğu vurgulandı.

IRAK KOMÜNİST PARTİSİ

Irak Komünist Partisi politbüro tarafından yapılan açıklamada, “Irak bölgede Amerika ve İran arasında devam eden çatışmalar için bir arenaya dönüşmüştür. ABD tarafından yapılan saldırılarda Irak’ın egemenliği hedef alınmıştır. Irak’ın egemenliğini, bağımsızlığı ve istikrarı için devam eden ayaklanmalara katılıyoruz. Diğer ülkelerle kurulacak ilişkiler halkın özgür iradesine dayanmalıdır” denildi.

FİLİSTİN KOMÜNİST PARTİSİ

Filistin Komünist Partisi tarafından yapılan açıklamada “Bu tehlikeli bir tırmanıştır. Komutan Süleymani’ye yönelik suikastı kınıyoruz. Bu suç, bölgedeki halklara ‘esas düşmanlarını belirlemeyi’ gerektiriyor ki o düşmanlar ABD ve İsrail işgalcileridir.” denildi.

FİLİSTİN HALK KURTULUŞ CEPHESİ

FHKC, İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in ABD yönetimi tarafından öldürülmesini kınadı.
FHKC’den yapılan açıklamada, saldırı “ABD’nin bölge halkı aleyhine İsrail ile yürüttüğü savaş ve saldırılarda niteliksel bir değişim” şeklinde değerlendirildi. Açıklamada Süleymani’nin öldürülmesiyle ilgili şunlar kaydedildi:“Filistin halkı, Filistinlilerin haklarını savunan ve Filistinlilerin İsrail’e karşı mücadelesinde bariz destekleyici rol alan Kasım Süleymani’yi unutmayacaktır.”

FHKC politbüro üyesi Leyla Halid Al-Mayadeen Tv’de konuşuyor: “Şehit Kasım Süleymani’ye diyorum ki sen Filistin’in çocuğusun ve Filistin çocuklarını unutmaz. Tüm direniş gruplarının bu suikasta karşılık verme vakti gelmiştir.”

ÜRDÜN KOMÜNİST PARTİSİ

Ürdün Komünist Partisi Genel Sekreteri Fawc Atmiz: “Süleymani bölge halklarının mücadelesine bağlı olduğunu ispat etmiştir. Arap gerici rejimleriyle birlikte Trump’ın tüm çabaları Netenyahu’yu içinde bulunduğu krizden çıkarmaktır.” dedi.

HİNDİSTAN KOMÜNİST PARTİSİ

Hindistan Komünist Partisi tarafından yapılan açıklamada “Egemen bir ülkenin silahlı kuvvetlerinin bu suikastı, Trump yönetiminin haydutluk eylemidir. Bu suikast Batı Asya ve Körfez ülkeleri için hesaplanamaz sonuçlar doğuracaktır” denildi.