Orta Afrika'da silahlı gruplar bir kent daha ele geçirdi, Ruslar takviye gönderdi

Rusya, Salı günü yaptığı açıklamada Orta Afrika Cumhuriyeti'nin talebi üzerine 300 asker daha gönderdiklerini bildirdi. İsyancı gruplar ise ülkenin dördüncü büyük kentini ele geçirdi.

Orta Afrika'da silahlı gruplar bir kent daha ele geçirdi, Ruslar takviye gönderdi

Rusya, mevcut Cumhurbaşkanı Faustin Archange Touadéra hükümetinin talebi üzerine ek askeri “eğitmenler” gönderdiklerini duyurdu. Seçimleri favorisi olarak görünen Touadera, isyancı grupları darbe teşebbüsünde bulunmakla suçluyor. Rusya ise 300 ek askeri eğitmen gönderdi.

RUSYA VE RUANDA ORDULARI DESTEK VERİYOR

Rus güvenlik şirketine çalışan özel korumalar, Touadera’nın yakın korumasını üstlenmiş durumdalar. Orta Afrika silahlı kuvvetlerine de eğitimi Ruslar veriyor.

4,9 milyon nüfusu ile dünyanın en yoksul ülkeleri arasında yer alan Orta Afrika Cumhuriyeti’ne destek amacıyla Ruanda askeri birlikleri de harekete geçirildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Touadera ile bir telefon görüşmesi yaparak, “istikrarsızlaştırma teşebbüslerini” kınadı. Macron, “Cumhurbaşkanı Touadera’nın talebi” üzerine, “savaş uçaklarının Orta Afrika toprakları üzerinde uçuş yapması” talimatını verdi.

Üç silahlı grubun ittifak kurarak başkente ilerlemesi ardından bu gelişmeler yaşandı.

ABD, Rus askeri takviyesine tepki göstererek, “şeffaflık” istedi. AFP’ye konuşan Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü, “Bizim pozisyonumuz her zaman, askeri veya başka türlü yardım sağlayan ülkelerin bunu şeffaf ve koordineli bir şekilde yapması gerektiği, böylece bu yardımın Orta Afrika halkının iyi yönetişim ve istikrar arzusunu desteklemesi yönünde olmuştur” dedi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı, 27 Aralık’ta yapılacak seçimler öncesi şiddetin tırmanmasına da tepki gösterdi.

ÜLKENİN DÖRDÜNCÜ BÜYÜK KENTİ DÜŞTÜ

Birleşmiş Milletler’e göre, ülkenin dördüncü büyük kenti Bambari, Salı günü isyancı grupların eline geçti. Bambari, başkent Bangui’nin 380 kilometre kuzey doğusunda bulunuyor.

Bambari Belediyesi Başkanı Abel Matchipata, AFP’ye yaptığı açıklamada “Kent silahlı grupların kontrolüne geçti. Kent sakinlerine karşı şiddet yaşanmadı” dedi.

Kente yönelik saldırı sırasında ordu ve BM’ye bağlı Mavi Kasklılar arasında iki saatlik bir çatışma yaşandığı belirtildi.

DÜNYANIN EN YOKSUL ÜLKELERİNDEN AMA AYNI ZAMANDA ELMAS ZENGİNİ

Yaklaşık beş milyon nüfusa sahip Orta Afrika Cumhuriyeti dünyanın en yoksul ülkeleri arasında sayılsa da, elmas bakımından zengin bir ülke.

Ülkenin kaynakları, hayvanlar ve temel minerallerin kontrolü için mücadele eden Orta Afrika’nın en önemli silahlı grupları, Touadera iktidarını sık sık hile yapmakla suçluyor. Silahlı gruplara göre, hükümet 6 Şubat 2019’da Hartum’da yapılan barış anlaşmasına uymuyor. Anlaşma hükümet ile 14 silahlı grup arasında yapılmıştı.