'Orman yangınları araştırılsın' önergesine AKP ve MHP’den ret

Hatay’daki orman yangını sonrası CHP'li Suzan Şahin, TBMM’ye araştırma önergesi verdi.

'Orman yangınları araştırılsın' önergesine AKP ve MHP’den ret

Hatay’ın Belen ilçesinde meydana gelen ve büyük hasarlara yol açan orman yangını sonrasında CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, orman yollarının inşası ile yangın emniyet yollarının inşası faaliyetlerinin araştırılarak tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin belirlenmesi ile ormanların korunması amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi sundu.

Önergede, Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre son 2 yılda 4 bin 700 yangında 17 bin 824 hektar orman alanının kül olduğu ve Türkiye’nin ormanlarını tehdit eden orman yangınlarına karşı alınması gereken önlemler konusunda yapılacak çalışmaların disiplinler arası bir çalışma ile olması gerektiği belirtildi. Önergenin devamında ise, “İlk ve erken müdahalenin önemli olduğu, bir yangında ulaşım unsuru ihmal edildiğinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğabilmekte olduğu, Anayasanın 169. maddesi ve 6831 sayılı Orman Kanunu’na göre ormanların korunmasının devletin güvencesi altında olduğunun altı çizilerek, erken müdahale için hükümetin orman yangın yollarını bir an önce tamamlaması gerekiyor” ifadeleri yer aldı.

Hatay’da yangınlar sonrası birçok vatandaşın şu an evsiz ve işsiz kaldığını, insanların üzerlerinde sadece kıyafetlerinin kaldığını söyleyen Şahin, 500’den fazla aileyi etkileyen bu durum karşısında AKP hükümetinin bölgeyi afet bölgesi statüsünde değerlendirip vatandaşa destek olması, maddi zararı karşılaması ve Anayasal yükümlüğünü yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Ancak önerge AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Şahin, araştırma önergesinin reddedilmesi üzerine sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Hatay’da çıkan yangınlar sonrası yangınlarının önlenmesi ve erken müdahale için verdiğim önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Ormanları korumanın önünü kapatan, rant için yangınlara göz yumanlar da en az ormanı yakanlar kadar vatan hainidir” ifadelerini kullandı.