Orhan Pamuk laikliği hatırladı!

Orhan Pamuk, Ayasofya'nın camiye çevrilmesi konusunda "Bu, basitçe, 'Kemal Atatürk'ün laikliğine artık saygı duymuyoruz' demek anlamına geliyor" dedi.

Orhan Pamuk laikliği hatırladı!

Nobel Edebiyat ödüllü yazar Orhan Pamuk, Ayasofya’nın müzeden camiye çevrilmesine “tepki” gösterdi.

Alman kanalı Deutsche Welle’ye (DW) açıklamalarda bulunan Pamuk, konuya ilişkin “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük Atatürk Ayasofya’yı müzeye dönüştürmüştü. Bunu niye yaptı? Modern dünyaya, özellikle de Batı dünyasına Rum Ortodoks mimarisinin bu başyapıtını müzeye çevirerek ‘Biz Türkler laikiz. Fransız laiklik anlayışını benimseyerek büyük Avrupa kültür ve medeniyetinin bir parçası olmak istiyoruz’ demek istedi. Aldığı karar buydu. Şimdi bunu geriye çeviriyorlar.” dedi.

Bu kararın basitçe, “Kemal Atatürk’ün laikliğine artık saygı duymuyoruz” demek anlamına geldiğini söyleyen Pamuk, “Popüler olmak istiyoruz, popülist olmak istiyoruz” diyorlar. Dünyanın geri kalanına Batı’dan memnun olmadıklarını söylüyorlar. Bu, benim hoşlandığım bir mesaj değil. Buna eleştirel yaklaşıyorum. Ancak muhalefetin de buna karşı çıkmaması beni şaşırtıyor. Niye karşı çıkmıyorlar? Çünkü bunun çok popüler bir karar olduğunu düşünüyorlar. Maalesef bu, Türk halkının benimsediği popüler bir karar. Ayasofya’nın kaderini Türk halkının belirlemesi gerek. Ama ben de bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım ve milyonlarca laik vatandaş gibi ben de buna karşıyım. Ama maalesef sesimiz duyulmuyor.” ifadelerini kullandı.

GEÇMİŞTE NELER DİYORDU?

Orhan Pamuk, geçmişte AKP iktidarı dönemindeki bir çok siyasi operasyonu ve gericiliğin adım adım güç kazanmasını selamlamasıyla hatırlanıyor.

Orhan Pamuk, 2011 yılında bir TV’de verdiği röportajda, Türkiye’de laikliğin gerilediği yönündeki görüşlerle ilgili ne düşündüğüne ilişkin “Laikliğin korunması konusunda kaygılar var, ama bence ülke daha dindar bir hale gelmiyor. Bundan 10-20 yıl önce sokakta içki içen insanlar göremezdiniz” ifadelerini kullanmıştı.

Pamuk, Ergenekon davaları için de “Bu davaları ciddiye alıyorum. Darbe girişimlerine dair gazetelerde okuduklarımı ikna edici buluyorum ve Türk halkının da buna ikna olduğunu düşünüyorum. Hakimlerin, darbe girişimi iddialarını araştırmasını olumlu buluyorum” yorumu yapmıştı.