Orhan Koloğlu yaşamını yitirdi

Orhan Koloğlu'nun ölümünü yeğeni müzisyen Sina Koloğlu duyurdu.

Orhan Koloğlu yaşamını yitirdi

Tarih araştırmacısı, akademisyen, gazeteci, yazar Orhan Koloğlu 90 yaşında yaşamını yitirdi.

Haberi Koloğlu’nun yeğeni olan müzisyen ve gazeteci Sina Koloğlu Twitter hesabından paylaştı.

Sina Koloğlu’nun mesajı şöyle:

“Amcam Orhan Koloğlu’nu biraz önce kaybettik. Dolu dolu yaşadı… Son dakikaya kadar çalıştı. 90’a girerken 90’ıncı kitabını yazdı. Hepimizin başı sağ olsun. Çok yeni aldım haberi. Fazla da bir şey yazamıyor insan.”

ORHAN KOLOĞLU KİMDİR?

Orhan Koloğlu, 1929 yılında Konya’da dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi’ni, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne bağlı Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi. Doktora çalışmasını Strasburg Üniversitesi Edebiyat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde yaptı.

Gazetecilik hayatına 1947 yılında Sulhi Garan’ın Türk Spor adlı gazetesinde spor yazarlığı ile başladı, 1964 yılında Son Saat, Yeni Sabah, Akşam, Yeni İstanbul gazetelerinde muhabir yazı işleri müdürü ve yazar olarak sürdürdü.

1970-1980 yılları arasında kısa süreli Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde çalıştı. 12 Mart döneminde Beyrut’ta görevli olan Orhan Koloğlu, ardından Türkiye’ye çağrıldı ve Filistin Kurtuluş Örgütü ile ilgili yazdığı rapor nedeniyle 15 gün Ankara Cezaevi’nde hapis yattı.

Koloğlu, Hacettepe Üniversitesi’nde devrim tarihi dersleri verdi. Ardından 1982-1984 yılları arasında Libya’nın Trablusgarp kentindeki El-Fateh Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak bulundu. Burada tarih araştırmaları yapan yazarın, Popüler Tarih ile Aydınlık’ta çeşitli yazıları yayımlandı.

Orhan Koloğlu, 1995 yılında “Türk Çağdaşlaşması” adlı eseriyle de Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü’nü kazandı. 2000 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti geleneksel Burhan Felek Basın Hizmet ödülüne layık görüldü.