Olimpos'un talan planının onayı için ‘Arkeolojik esere rastlanmadı' yalanı

Olimpos’u yapılaşmaya açacak ‘koruma amaçlı’ olduğu iddiasıyla yağma ve talana açacak yeni imar planları Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı.

Olimpos'un talan planının onayı için ‘Arkeolojik esere rastlanmadı' yalanı

AKP’nin doğal mirası yağmaya sermayeye peşkeş çekme furyası Akdeniz’de tüm hızıyla sürüyor.

Sit derecesi 2’den 3’e düşürülerek ‘koruma amaçlı’ olduğu iddiasıyla imar planı yapılan dünyaca ünlü Olimpos antik kentinin bulunduğu bölge içerisinde kalan arazide yürüyüşçüler tarafından arkeolojik kalıntılar tespit edildi.

Gazeteci ve Yazar Yusuf Yavuz’un kişisel blogundaki haberine göre; Yetkililerin “sondaj yapıldı, arkeolojik kalıntıya rastlanmadı” dediği Olimpos’ta yürüyüşçüler poligonal duvarlar, zeytin sıkma teknesi, kaya platformu ve çok sayıda seramik kalıntısı tespit etti.

1990’lardan itibaren 2. Derece arkeolojik sit alanında yoğun bir kaçak yapılaşmaya maruz kalarak bugün yaklaşık 4 binden fazla yatak kapasitesine ulaşan Olimpos’ta özel mülkiyete ait olan vadi içindeki arazilerin sit derecesi 2’den 3’e düşürülmüş ve bu alana yönelik koruma imar planı hazırlanmıştı.

2017’de koruma kurulunca da onaylanan sit derecesinin düşürülmesi için alanda çok sayıda sondaj yapıldığı ve arkeolojik buluntuya rastlanmadığı açıklandı. Ancak sit derecesi düşürülen bölge içinde kalan ormanlık alanda yürüyüş yapan yürüyüşçülerin tespit ettiği arkeolojik kalıntılar, bu alanda yeniden bilimsel çalışma yapılmasını gerektirecek nitelikte. Koruma amaçlı imar planında ‘ekolojik pansiyon’ niteliği verilen parsellerin de içinde olduğu bölgede tespit edilen arkeolojik kalıntıların tescilli olup olmadığı konusunda yetkililerin açıklama yapması bekleniyor.