"Okullardaki risk diğer risklere benzemez"

"Okullardaki risk diğer risklere benzemez. Düğünlerdeki bir araya gelmeler birkaç saatlik ama 26 milyon kişi günde 4-5 saat, haftanın 5 günü yıl boyu bir araya gelecekler."

Bilim Kurulu bugün toplanıyor, toplantıda vaka artışları ile okulların açılış durumunun ele alınması bekleniyor.

Artışa geçen vaka sayılarını değerlendirecek olan Bilim Kurulu, bugün saat 17.00’de toplanacak. Kurul, vaka sayılarını değerlendirecek, “Okullar 31 Ağustos’ta açılacak mı, koronavirüse karşı hangi tedbirler alınacak?” sorularının cevabını tartışacak.

Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada öğrenci ve velilere ‘maske’ uyarısı yaparak şu ifadelere yer vermişti:

“Sınıf mevcutlarını azaltmak, teneffüste çıkacak öğrenci sayısını ayarlamak, sabahçı ve öğlencilerin karşılaşmasını engellemek, çocukların ortak alanlarda aynı zamanda bulunmaması için planlama yapmak, sıralar arasında boşluk sağlamak. Kısacası çocuklarımızın birbirleriyle sosyal mesafesini korumak ve okullarımızı sağlıkla açmak için gece gündüz çalışıyoruz. Çocukları ve yetişkinleri bayramda denizde, plajda, parkta, sokakta bu kadar yakın temaslı maskesiz görmek üzücü. ‘Okulları birlikte açacağız’ diyoruz. Bunun için gerçekten çabalayamaz mıyız?”

MEB’TEN 4 FARKLI SENARYO

MEB ise pandemi koşullarına uygun olarak şu 4 senaryoyu geliştirmişti:

1. Okulların öncelikle tüm çocuklar için sosyal mesafe korunarak ortak kullanım alanları ve dersliklerde metrekare hesabıyla oturma düzenleri planlanarak sınıflarda öğrenci sayısı seyreltilerek 18 milyon öğrenci için açılması planlanılsa da yetki illerde valilerde olacak. İstemeyen ve şartların kötü seyrettiği illerde okullar açılmayabilecek.

2. Bilim Kurulu’nun pandeminin seyrine göre alacağı kararla, tüm çocuklar için açılma şansı kalmazsa açılan illerde de okullarda yarı zamanlı eğitim verilebilecek.

3. Okullar salgının ağır seyrettiği bazı şehirlerde açılmaz iken salgın sürecini daha hafif atlatan şehirlerde, il dışı seyahat kısıtlaması ile birlikte açılabilir. Okulların açılmayacağı şehirlerde de telafi eğitimleri yapılacak.

4. Eylül ve ekimde olası ikinci dalga salgına karşı 2020-2021 eğitim/öğretim yılında kısmi veya tamamen uzaktan eğitime geçişle ilgili teknolojik altyapı çalışmaları tamamlandı. Yüzde 40 yakından/yüzde 60 uzaktan eğitim formülü üzerinde durulduğu öğrenildi.

ÖZLÜ: OKULLARDAKİ RİSK DİĞER RİSKLERE BENZEMEZ

Okulların açılış tarihi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise okulların gri bir alan olduğunu ve bu yüzden net bir cevabı olmadığını belirterek şu sözleri kaydetmişti:

“Kendi aramızdaki tartışmalarda bunu konuşuyoruz ama okullar konusu gri bir alan. Net bir cevabı yok. ‘Evet’ ya da hayır gibi bir cevap yok, ‘okullar açılsın mı, açılmasın mı?’ sorusuna ‘Hayır’ dediğiniz zaman 26 milyon insanın hayatından bir yılı çaldığınızı varsayın, 26 milyon yıl. Bunu çalmak kolay değil, eğitim kolay vazgeçilecek bir şey değil.

Okullardaki risk diğer risklere benzemez. Düğünlerdeki bir araya gelmeler birkaç saatlik ama 26 milyon kişi günde 4-5 saat, haftanın 5 günü yıl boyu bir araya gelecekler. Risk çok büyük ama yönetilemeyeceği anlamına gelmez. Milli Eğitim Bakanlığı tabii ki bir karar verecek. Çocuklar okula gitmediği zaman yine risk var.

Parka bahçelere, sokağa, marketlere, kafelere çıktığı zaman da bulaşma riskini taşıyorlar. Okula gitmeyince bütün riskler ortadan kalkmayacak, bunu da göz önüne almak gerekiyor.”