OHAL rant kapısı oldu

OHAL dönemindeki ihalelerin mercek altına alınması gerektiğini belirten CHP’li Erkek, Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. Erkek, iktidarın geçiş ve uçuş garantileri verilen otoyol, köprü ve havalimanı ihalelerini neden ‘ticari sır’ olarak sakladığını sordu

OHAL rant kapısı oldu

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 2 yıl süren olağanüstü hal (OHAL) dönemindeki ihalelerin mercek altına alınması gerektiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, OHAL dönemindeki ihalelerin incelenmesini istedi. TBMM Başkanlığı’na konuya ilişkin araştırma komisyonu kurulmasına yönelik önerge veren Erkek, “İktidarın istisnai bir uygulamayı olağan hale getirerek ihaleleri rant aktarımı olarak kullandığı iddia edilmektedir. OHAL döneminde de bundan geri durulmamıştır” ifadelerini kullandı.

OHAL döneminin pek çok açıdan tartışmalı olduğuna dikkat çeken Erkek, FETÖ ile mücadele gerekçesiyle ilan edilmesine karşın OHAL’in iktidarın keyfi rejimine dönüştüğüne işaret etti. Bu süreçte muhalif avının yaşandığına vurgu yapan Erkek, OHAL sürecinde demokratik uygulamalara aykırı biçimde referandum ve seçimlerin de yapıldığını da hatırlatarak, OHAL sürecinde yaşanan hukuksuzlukların ayrıntılı denetim, araştırma ve soruşturmalara konu olmasının yanı sıra bu dönemde gerçekleştirilen ihalelerin de özel olarak incelenmesi gerektiğine işaret etti.

Türkiye’nin 2019 yılında açıklanan yolsuzluk algı endeksinde bir yıl içinde 13 sıra birden gerilediğini kaydeden Erkek, “2013-2019 yılları arasında en çok düşüş yaşayan üç ülkeden biri olan Türkiye’nin, bu sürede 38 sıra gerilediği de dikkat çekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Demokrasinin temelinde, vergi veren yurttaşın, bunların nereye harcandığını sorgulayabilmesi yatmaktadır” diyen CHP’li Erkek sözlerini şöyle sürdürdü: Eğer iktidar, halkın vergisini yine halk için harcıyorsa halka hesap vermekten neden kaçınsın? Sayıştay raporlarını neden gizlesin? Bir iktidar, yandaşlara kaynak aktarmıyorsa, ekonomi çakılırken dolarla geçiş ve uçuş garantileri verilen otoyol, köprü ve havalimanı ihalelerini ticari sır olarak saklama gereği duyar mı.

Kamu İhale Yasası’nda düzenlenen doğal afet, salgın hastalık gibi öngörülemeyen olaylarda ihalenin ivedilikle yapılmasına ilişkin istisnanın iktidar tarafından olağanlaştırıldığını kaydeden CHP’li Erkek, “İktidarın istisnai bir uygulamayı olağan hale getirerek ihaleleri rant aktarımı olarak kullandığı iddia edilmektedir. OHAL döneminde de bundan geri durulmamıştır” dedi.