O hep 19 yaşında...

19 yaşında evladını yitiren anneye "Keşke Ali İsmail bir kurşunla ölseydi, keşke bir kazaya kurban gitseydi, böyle canice öldürülmesini kabullenemiyorum." dedirttiler... "Aliş'imi dövdüler tekmelediler. Çok acı çekti yavrum" diye yaşadığı tarifsiz acıyı anlattı Emel Korkmaz.

O hep 19 yaşında...

Ali İsmail Korkmaz, 18 Mart 1994’te Hatay’da doğdu. 19. yaşında 10 Temmuz 2013 tarihinde Eskişehir’de vahşice öldürüldü. Linç edildiği şehirde, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesinde İngilizce Öğretmenliği bölümünde okuyordu, birinci sınıf öğrencisiydi.

Ali İsmail, 2 Haziran tarihinde Eskişehir’de Gezi Eylemleri sırasında bir ara sokakta tek başına sivil polis ve sivil giyimli kişilerce linç edildi. Darp edildiği yerde bayıldı Ali, kendine gelebildiğinde kalkıp gitmeye çalıştı; fakat biraz ilerledikten sonra başka sopalı kişiler tarafından yeniden linç edildi. “Vurmayın, öldüm” demesine rağmen; tekme ve sopalarla saldırdılar Ali’ye.  Oradan bir şekilde yakınlardaki otobüs durağına giden Ali İsmail, orada da baygın düştü; bir süre sonra şans eseri arkadaşları tarafından bulunup hastaneye kaldırıldı.

Okuduğu üniversiteye bağlı Mavi Hastaneye götürüldükten sonra oradan Yunus Emre Devlet Hastanesine nakledildi. Ali’ye bakması gereken doktorlar Ali’ye, “Seninki adli vaka, git karakolda ifade ver öyle tedavi olursun” dediler. Ali ısrar edince, “Omzunda ezik var. Sen eve git, bu morluklar geçer” dediler. Ali başına darbe aldığını belirtmesine rağmen hastaneden gönderildi.

Tüm bunlar olurken, Ali İsmail Korkmaz’ın dövüldüğü Kurtuluş Mahallesi Sanayi Sokak’ta bulunan Beşik Otel’in güvenlik kamerasındaki linç görüntüleri, sanık polislerden Hüseyin Engin tarafından siliniyordu. Aynı polis, otel kameralarının da kayıt işlemine son verilmesini istiyordu. (Yıllar sonra Jandarma tarafından görüntülerin yeniden elde edilmesi sağlandı.)

Ertesi gün Ali’nin durumu ağırlaşınca tekrar aynı hastaneye gitti, aynı tepkiyle karşılaştı. Hastaneden çıkarak karakolları gezen Ali İsmail, sonunda bir karakolda ifade verebildi. İfadesinden sonra aynı hastaneye gitti Ali, ve sonunda röntgeni çekildi; röntgende omzunda kırık olduğu, çekilen kafa tomografisindeyse beyin kanaması geçirdiği saatler sonra tespit edildi. Beyin kanamasından dolayı Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesine nakledildi. Ali İsmail, pazar gecesi linç edildi ve ihmalden dolayı tedavisine pazartesi gecesi başlandı. Ali’nin ölüm nedeninden birisi linçken, diğeri de ihmal oldu.

Ali’ye saldıranlar arasında “son tekmeyi atan” olarak tanınan polis memuru Mevlüt Saldoğan’ın 7 Ağustos tarihinde tutuklandıktan sonra kişisel telefonundan AKP Batman Milletvekili Ziver Özdemir ile birçok kez iletişim kurduğu ortaya çıktı. Saldoğan’ın yargıda avukatlığını yapan Mutlu Karayılan ise, 2015 yılında Nevşehir’den AKP milletvekili aday adayı olmuştu.

19 yaşında feci şekilde darp edilerek, tekme ve sopalarla öldürülen Ali İsmail’in davasında savcı müebbet istese de, hâkim 13 yıl ceza verdi. Ali’yi tekmelerle sopalarla öldürülen katillere ‘iyi hal’ uygulandı.

Anne Emel Korkmaz, “19 yaşındaki bir çocuk nasıl darp edildi? Nasıl öldürüldü? Buna rağmen bu kararın çıkması kalbimi dağlıyor.” dedi mahkeme kararının ardından. 19 yaşında evladını yitiren anneye “Keşke Ali İsmail bir kurşunla ölseydi, keşke bir kazaya kurban gitseydi, böyle canice öldürülmesini kabullenemiyorum.” dedirttiler… “Aliş’imi dövdüler tekmelediler. Çok acı çekti yavrum” diye yaşadığı tarifsiz acıyı anlattı Emel Korkmaz.

Ali, ölümünden sonra da unutulmadı. 2016 yılında Ali’nin doğum gününde Anadolu Üniversitesine çizilen Ali İsmail Korkmaz’ın silüetine AKP Tepebaşı Gençlik Kolları tarafından sprey boyalarla saldırı düzenlendi. Ali’yi ne saldıranlar, ne de Ali’yle beraber olanlar unutmadı.

Fenerbahçe tarfaftarı “Ali İsmail Korkmaz” marşını bestelediler ve yıllarca birçok yerde söylediler.

Kadıköy Belediyesi tarafından Rasimpaşa Mahallesinde Ali İsmail Korkmaz adı verilen bir park yapıldı.

Ali İsmail Korkmaz öldükten sonra Eskişehir’de Ali İsmail Korkmaz’ın heykeli dikildi.

Çukurova Üniversitesi 1907 ÜNİFEB grubu Niğde’de Ali İsmail Korkmaz Hatıra Ormanını oluşturdu.

Hatay Samandağ Belediyesi tarafından bir köprüye Ali İsmail Korkmaz adı verildi.

Ali İsmail’in ailesi Ali İsmail Korkmaz Vakfı’nı (ALİKEV) kurdu. Kurdukları Ali İsmail Korkmaz Vakfı ile birçok etkinlik gerçekleştirdiler ve yaşlılara yardım, öğrencilere burs gibi çeşitli faaliyetlerde bulunmaya devam ediyorlar.