NYT: Türkiye'deki ölü sayıları açıklananın çok ötesinde olabilir

New York Times gazetesi, Türkiye'de koronavirüs salgını nedeniyle ölenlerin gerçek sayısının kamuoyundan saklanıyor olabileceğini öne sürdü.

NYT: Türkiye'deki ölü sayıları açıklananın çok ötesinde olabilir

ABD medyasının önde gelen kuruluşlarından New York Times (NYT), Türkiye’nin korona virüsü salgınında ‘gerçek ölü sayılarını gizliyor olabileceğini’ iddia etti.

Gazete, İstanbul’da 9 Mart-12 Nisan tarihlerinde ‘son iki yılın ortalamasına kıyasla 2 bin 100 daha fazla ölüm yaşandığını’ belirterek, bu durumun salgındaki ölü sayısının daha yüksek olduğu anlamına gelebileceğini öne sürdü.

Gazete haberinde, bu ölümlerin doğrudan koronavirüsüne bağlanamayacağı belirtilirken, sayıların salgının başlangıcıyla tesadüf eden ölümlerde çarpıcı bir artışı gösterdiğine dikkat çekildi. NYT, bunun “pandemi sisini dağıtmak ve gerçek zamanlı olarak verdiği zararı değerlendirmek için araştırmacılar tarafından başvurulan ilk gösterge” olduğunu yazdı.

Hükümet’in Covid-19’dan ilk ölümü 17 Mart’ta açıkladığının hatırlatıldığı haberde, New York Times tarafından derlenen istatistiklerin o dönemde İstanbul’daki tüm ölüm sayılarının tarihi ortalamaların çok daha üstünde olduğunu gösterdiği yazıldı. Gazete bu durumun ise virüsün bu tarihten birkaç hafta önce Türkiye’ye ulaştığının göstergesi olduğunu aktardı.

Haberde dile getirilen iddialar şöyle:

* İstanbul’da 9 Mart-12 Nisan tarihleri arasında, son iki yılın ortalamasına göre beklenen sayıya kıyasla, 2 bin 100 kişi daha fazla öldü.

* Habere göre, 9 Mart-12 Nisan arasındaki beş haftalık dönemde yaşanan bu artış, son iki yıllık ortalamadan yüzde 30 oranında daha yüksek.

* NYT, nisan ayının ilk iki haftasında kayıtlara geçen ölümlerin ise ortalamadan yüzde 50 oranında daha yüksek olduğunu öne sürdü.

* Haberde, ‘Türkiye’de korona virüsünden ilk can kaybının açıklandığı 17 Mart tarihinden önce bile, İstanbul’daki ölüm oranlarının geçmiş yılların ortalamasından ciddi oranda daha yüksek olduğu’ öne sürüldü. Gazete bu durumun, ‘virüsün ülkeye birkaç hafta öncesinden geldiğinin bir göstergesi olduğu’ yorumu yaptı.

Türk Toraks Derneği de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, İstanbul’daki ortalama ölüm oranlarında daha önceki yıllara kıyasla önemli artışlar saptadığını istatistiksel verilerle duyurumuş ve Türk Toraks Derneği, Covid-19 ile ilişkili ölüm istatistikleri ile açıklanamayan ve yukarıda belirttiğimiz sayısal verilerle ortaya koyduğumuz ölüm sayılarındaki artışı incelemeye almasını ve acilen bir yanıt bulunmasını yetkililerden talep etmektedir.” çağrısı yapmıştı.